Les claus del judici a la trama Gürtel per la visita del papa a València
Un total de 13 acusats acorden amb la Fiscalia “col·laborar amb la justícia”, en un procediment que es reprén aquest dimarts.
Torna el judici de la trama Gürtel amb confessions de 13 dels 23 acusats, que han acordat amb la Fiscalia “col·laborar amb la justícia” a canvi d’una rebaixa de les penes. L’Audiència Nacional reprén aquest dimarts la peça relativa als contractes per la visita del papa Benet XVI el 2006, uns pagaments que amaguen una xarxa de corrupció milionària vinculada al Partit Popular de la Comunitat Valenciana. A continuació, punts clau del judici:
Fundació pública o privada
Per a entendre què ha decidit el jutjat cal recordar la visita del papa Benet XVI per a la Trobada Mundial de les Famílies catòliques a València. S’hi esperaven milions d’assistents i calia preparar una gran infraestructura que va estar a càrrec de la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, participada per l’arquebisbat, la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de València. S’havia de buscar una empresa per al muntatge de l’escenari i altres per a la instal·lació de les pantalles de vídeo o els milers d’urinaris per als assistents, entre altres qüestions.
La fundació és la clau del cas: les defenses dels investigats argumenten que es tractava d’un organisme privat, per la qual cosa no calia que els contractes estigueren fiscalitzats. Però si és considerada una fundació pública, calia dur a terme els contractes amb concurs i concurrència pública i, en aquest cas, es recauria en delictes de prevaricació administrativa, malversació i frau a l’administració.
Set milions d’euros per un servei que costava la meitat
Per la contractació de les pantalles i la megafonia de la retransmissió de l’acte es va pagar més del doble del que costava. En total, set milions d’euros que va assumir l’antiga radiotelevisió pública, dels quals es calcula que 3,3 van anar a parar a les butxaques dels empresaris Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez i Ramón Blanco Balín. Per a l’antic director general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, en concret, la Fiscalia demana 40 anys de presó.
Pagament de factures falses amb diners públics
Segons explica l’escrit d’acusació d’Anticorrupció, l’exdirector d’RTVV, "tot i no ocupar cap càrrec” en la fundació, va impulsar la contractació de les pantalles gegants i els serveis de vídeo i megafonia perquè els assistents a l’acte seguiren el recorregut del papa Benet XVI. Una actuació que previsiblement es va pactar amb l'expresident de les Corts i exvicepresident de la Generalitat, Juan Cotino –que s’enfrontava a onze anys de presó– i els principals sospitosos de la Gürtel perquè la contractació d’Orange Market es fera a través de la televisió pública mitjançant “factures fal·laces de serveis inexistents”.
Obtenien així un benefici “personal” amb càrrec a l’erari públic mitjançant el lliurament de gratificacions a funcionaris i autoritats, emmascarant els seus guanys a través d’un entramat d’empreses i testaferros i aprofitant els “estrets” contactes que el Bigotes tenia amb García Gimeno. El ministeri públic destaca també en el seu escrit que entre els diferents repartiments de comissions, el líder de la Gürtel va rebre 1,49 milions d’euros; Crespo, 166.000 euros, i el Bigotes i García Gimeno es van endur mig milió d'euros.
Arxivament de la causa contra Cotino
L’Audiència Nacional ha arxivat la causa oberta contra Cotino després que va morir el mes d'abril passat diagnosticat amb coronavirus perquè considera extingida la responsabilitat en els fets. Cotino, que sí que va arribar a declarar davant el tribunal com a acusat, es va desvincular de l’organització de la visita del Papa i va assegurar que només es va encarregar de coordinar els grups de voluntaris en matèria de seguretat. La sala també ha acordat retornar a la família els béns que van ser embargats per a assegurar-se la possible responsabilitat civil, en el cas que se l’haguera condemnat pels fets que estan sent jutjats.
Cronologia del cas
El judici va començar el 9 de març, la mateixa setmana en què es va decretar l’estat d’alarma per la crisi sanitària. En aquells primers dies de judici es van poder escoltar les declaracions dels principals acusats, entre ells, la del líder de la trama Gürtel, Francisco Correa; el responsable de l’empresa Orange Market, Álvaro Pérez, o la del mateix Cotino.
Va ser en aquell moment quan tretze dels acusats, inclòs García Gimeno, van arribar a un acord amb la Fiscalia a canvi de rebaixar les penes. També es va comprometre a cooperar el suposat número 3 de la Gürtel, Álvaro Pérez, el Bigotes, per a qui la Fiscalia demana 37 anys; en canvi, no va seguir els seus passos el considerat líder de la xarxa, Francisco Correa, que s’enfronta a 38 anys, ni el seu número dos, Pablo Crespo (37). Els tres compleixen condemna actualment per altres peces de la trama.
El 12 de març, dos dies abans de declarar-se l’estat d’alarma, el tribunal va celebrar l’última jornada de declaracions, que prossegueixen aquest dimarts a la seu de San Fernando de Henares (Madrid). Previsiblement, declararan diversos acusats que encara no han donat la seua versió a la sala. Després es preveu que el 17 de juny es done pas a un centenar de testimonis, entre els quals destaca l’expresident de la Generalitat Francisco Camps i membres de la comunitat eclesiàstica.