Coalició Canària, oberta a donar suport a la investidura de Feijóo si Vox no entra en un futur govern

Aquest suport és insuficient perquè siga investit, després que aquest dilluns el PNB es reafirme en la negativa al líder popular

La diputada de Coalició Canària en el Congrés, Cristina Valido / À Punt NTC

Coalició Canària (CC) estaria disposada a donar suport a una hipotètica investidura del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, una vegada descartada "la participació de Vox en un futur govern liderat pel PP" i sempre que aquest partit assumisca "l'agenda canària". En un comunicat, els dirigents CC han admés aquest dilluns que estan "disposats a parlar" i recorden que una de les "línies roges" era "no donar suport a cap executiu integrat per l'extrema dreta o esquerra".

Una vegada "descartada" aquesta opció, els nacionalistes canaris, que governen a les illes en coalició amb els populars, insisteixen que estan "oberts a entaular el diàleg" amb "de cara al futur debat d'investidura del pròxim president del govern de l'Estat". CC abunda que "el nou escenari no canvia" els assumptes que subordina a "qualsevol possibilitat d'acord".

Tot i això, aquest suport és insuficient perquè Núñez Feijóo siga investit, especialment després que aquest mateix dilluns el Partit Nacionalista Basc (PNB) es reafirmara en la negativa al líder popular

Després d'anunciar Vox la renúncia a estar en el govern i oferir a Feijóo els vots dels seus 33 diputats, s’han disparat les especulacions sobre un possible canvi en la intenció de vot dels nacionalistes bascos. No obstant això, el PNB ha considerat "oportú i convenient refrescar la memòria" i recordar que el 24 de juliol ja van fixar la posició "amb meridiana claredat" en referència a la decisió de no secundar la investidura de Feijóo.

Els vots dels cinc diputats del PNB serien decisius per a apuntalar la investidura del líder popular per a un govern en solitari del PP en sumar un total de 177 suports (els del PP, més Vox, UPN i Coalició Canària), i superar la majoria absoluta, fixada en 176 vots.

Els socialistes, sobre la possible investidura de Feijóo: "No hi arriba, i ho sap"

El PSOE ha assegurat que Núñez Feijóo sap que no té majoria al Congrés per a aconseguir la investidura com a president del govern espanyol, malgrat comptar amb el suport del seu "soci de la ultradreta, amb el qual cada dia està més vinculat en el projecte de retallades i reculada".

Així ho han assenyalat fonts socialistes en un missatge en el qual adverteixen a Feijóo que "no hi arriba, i ho sap", i li recorden que "no hi ha una majoria al Congrés dels Diputats per a derogar els avanços posats en marxa". En aquest sentit, les fonts asseguren que el PSOE continuarà treballant per a articular una majoria en la qual Espanya continue creixent, creant ocupació i avançant en drets.

També et pot interessar

stats