Alfonso Rus a l'arribada als jutjats: "Innocent? Sempre, sempre. Tinc ganes de parlar"

Comença el juí de la peça dels zombis del cas Taula: la presumpta contractació irregular en empreses públiques de persones, la majoria vinculades al PP, que cobraven sense anar a la faena

L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, a l'arribada a la Ciutat de la Justícia
L'expresident de la Diputació de València, Alfonso Rus, a l'arribada a la Ciutat de la Justícia / À Punt NTC

Alfonso Rus, expresident de la Diputació i del PP de la província de València i exalcalde de Xàtiva (Costera), ha afirmat estar "molt tranquil" a l'arribada a la Ciutat de la Justícia per a la primera sessió de la peça dels zombis de l'empresa pública Imelsa, dins el cas Taula. A preguntes dels periodistes ha dit que arriba amb "ganes de parlar" després d'anys de silenci durant la investigació judicial. "Set anys porte sense parlar, perquè no m'han deixat. Jo el que vull és parlar", ha dit de camí al jutjat. Un informador li ha preguntat si es considera innocent i Rus ha respost que "sempre, sempre", sense perdre el somriure i permetent-se alguna broma, com quan s'ha assenyalat la panxa, un poc més voluminosa que en les passades visites al jutjat i ha dit que "tot això és de mala llet".

Minuts després ha arribat al jutjat un dels principals investigats, l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, autor de les gravacions que han portat a Rus i a molts dels imputats al banc dels acusats. Molt més breu, només ha arribat a dir "venim a declarar" i ha preferit guardar silenci quan ha quedat encaixonat, durant més d'un minut, en l'aglomeració de periodistes que s'ha acumulat a l'accés a la Ciutat de la Justícia.

Ja en la primera sessió del juí, l'advocat de Rus ha demanat la nul·litat del cas Imelsa en veure "manipulació" en la memòria USB que va originar el procediment i que va entregar l'actual consellera de Transparència i exdiputada d'Esquerra Unida en la Diputació de València, Rosa Pérez Garijo, a la Fiscalia Anticorrupció.

L'advocat Emilio Pérez ha qüestionat l'autenticitat dels "artefactes informàtics" que van originar la causa i, en concret, s'ha referit a la memòria USB, la qual "no consta que fora entregada a l'UCO perquè l'analitzara ni la seua acceptació per part del jutjat", ha dit, per la qual cosa veu infracció del dret de defensa, de la tutela judicial efectiva i d'un procés amb totes les garanties per al seu representat. "No sabem la cadena de custòdia del pendrive perquè de manera legal mai s'ha mogut de la peça de denúncia", ha asseverat, per a agregar que el dispositiu va ser "manipulat" un dia abans que arribara al ministeri públic.

Rus: “Açò va ser un muntatge per a guanyar les eleccions al PP”

En eixir dels jutjats, Rus ha assegurat que les acusacions en contra seua parteixen d’un “muntatge polític” d’aquells que “volien guanyar les eleccions al Partit Popular i han estat governant en els últims huit anys”. “Jo mai he contractat a ningú i, si ho haguera fet, donaria la cara. Tinc totes les coses clares i el temps em donarà la raó d’haver callat”, ha apuntat. 

També ha parlat a la premsa Marcos Benavent, que només ha declarat que, amb el temps, s’anirà demostrant que hi ha coses “que no estan gens clares” en el procés judicial. 

Un acusat demana canviar d'advocat: "Volen que mentisca, per collons"

Les figures de Rus i Benavent han quedat eclipsades en els primers minuts de la vista oral, la fase de les qüestions prèvies, per un dels presumptes zombis d'Imelsa, Francisco Javier Cañizares, suposadament contractat com a assessor del llavors diputat del PSPV i actual president de la Diputació provincial, Toni Gaspar. Cañizares, ha demanat canviar d'advocat, i davant la negativa del tribunal ―que li ha retret el moment i la falta d'una explicació motivada― ha acusat la lletrada de pressionar-lo per a mentir. "Volen que diga que he treballat en Imelsa i no ha sigut així. Jo treballava en el PSOE de manteniment. I per collons volen que diga mentides, per collons". El tribunal també ha negat la pretensió de l'advocada, escoltades aquestes explicacions, de renunciar a la defensa de Cañizares.

El processat, Francisco Javier Cañizares, amb el banc dels acusats de fons
El processat, Francisco Javier Cañizares, amb el banc dels acusats de fons / À Punt NTC

Deu zombis admeten els fets

La Fiscalia ha informat d'acords de conformitat amb deu dels presumptes 'zombis' investigats que haurien reconegut els fets en la fase preliminar, és a dir, que van ser contractats i van cobrar per treballs que mai feren en les empreses públiques Ciegsa i Imelsa. El ministeri públic ha detallat que ja han aportat 200.000 euros, una part de les retribucions que cobraren.

El tribunal, que presideix José Manuel Ortega, ha admés la petició perquè declare com a testimoni el president de la Diputació de València, esguitat per la relació amb un dels presumptes zombis investigats. També ha admés una prova pericial, a petició de les defenses, sobre els dispositius informàtics en què es guardaren les converses privades presumptament gravades per Benavent. Un llapis de memòria que el sogre d'aquest, Mariano López, va entregar a la llavors diputada d'Esquerra Unida i actual consellera de Transparència, Rosa Pérez Garijo, i la còpia que aquesta va presentar en la denúncia que va donar origen a la causa. Les defenses han demanat també la nul·litat sobre l'argument que els USB de López i Garijo podrien tindre arxius diferents, els quals que podrien haver sigut manipulats, així com el fet que suposadament no s'hauria respectat la cadena de custòdia, entre altres arguments.

26 processats per contractacions falses a Ciegsa i Imelsa

En aquesta peça del cas Taula s'investiga la presumpta contractació irregular de persones vinculades al Partit Popular que cobraven un sou públic sense anar a treballar en les empreses Imelsa i Ciegsa. La primera, de la Diputació Provincial de València, continuada per Divalterra, i la segona, de la Generalitat, dedicada a la construcció de centres escolars. Per a Rus, de 72 anys, demanen dotze anys de presó, però a més d'ell hi ha 26 persones processades, entre les que suposadament ordenaren les contractacions, inclosos alguns diputats provincials, i les que se'n beneficiaren. Al capdavant de la trama el ministeri públic situa a l'expresident de la Diputació de València, al seu cap de gabinet, Emilio Llopis i als llavors gerents d'Imelsa i Ciegsa, Marcos Benavent i Máximo Caturla. Considera que els quatre constitueixen una organització criminal per a comprar voluntats i aconseguir favors amb contractacions fictícies. Entre aquestes hi ha les d'un exjugador de l'Olímpic de Xàtiva, entitat esportiva presidida per Rus, o el d'una ama de casa de la Costera amb problemes econòmics.

El banc dels acusats, amb Alfoso Rus i Marcos Benavent en la part esquerra
El banc dels acusats, amb Alfoso Rus i Marcos Benavent en la part esquerra / Ana Escobar (Efe )

L'exdiputat provincial Rafael Rubio (PSPV), entre els processats

També són dotze anys els que se sol·liciten per al seu excap de gabinet i per a l'exconseller delegat de Ciegsa, Caturla. Així mateix, també es jutja l'exsubdelegat del govern a València pel PSPV, Rafael Rubio (investigat també en el cas Assut) per la presumpta orde de contractar fictíciament dues col·laboradores, per la qual li demanen sis anys de presó. Nou anys sol·licita la Fiscalia per al 'ionqui dels diners' Marcos Benavent, que va ser qui va destapar el cas. En total, als processats els demanen quatre milions d'euros d'indemnització pel suposat frau ocasionat a l'empresa. El cas Taula s'ha obert per delictes d'organització criminal, malversació, prevaricació i falsedat documental.

L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent (en el centre amb ulleres de sol), atrapat en l'aglomeració de periodistes
L'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent (en el centre amb ulleres de sol), atrapat en l'aglomeració de periodistes / À Punt NTC

També et pot interessar

stats