Comença l'any judicial amb el CGPJ renovat, una dona en la presidència i incògnites sobre la llei d'amnistia

El saló de plens del Suprem acull l'obertura de l'any judicial, un acte presidit pel rei Felip VI en què s'escoltarà el primer parlament d'Isabel Perelló com a presidenta del CGPJ

La magistrada del Suprem Isabel Perelló, nova presidenta del CGPJ (arxiu)
La magistrada del Suprem Isabel Perelló, nova presidenta del CGPJ (arxiu) / EFE

La justícia espanyola inaugura curs este dijous amb un Consell General del Poder Judicial (CGPJ) plenament renovat, després que l'anterior doblara el mandat caducat, i una presidència que, per primera vegada, ocupa una dona. L'obertura de l'any judicial tindrà lloc a les 12:00 hores al saló de plens del Suprem, en un acte solemne que presidirà el rei Felip VI i en el qual intervindran el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i la nova presidenta del CGPJ i l'alt tribunal, Isabel Perelló, davant de la presència d'altes autoritats, entre elles el ministre de Justícia, Félix Bolaños, en representació de l'executiu.

Enguany el focus està posat en Perelló, una desconeguda per al gran públic fins dimarts passat, quan el CGPJ la va elegir in extremis com a nova presidenta i també del Suprem. El nomenament ha aconseguit el consens no sols entre els blocs progressista i conservador del Consell, sinó també en la cúpula judicial, des d'on se'n destaca la trajectòria, la capacitat de diàleg i la independència. Serà la primera vegada que Perelló, membre de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia es pronuncie públicament després de ser designada per al càrrec.

També serà la primera vegada en cinc anys que la justícia arranque el curs amb un CGPJ renovat, després d'un bloqueig que va portar Carlos Lesmes a presidir l'acte de manera interina durant quatre anys i un altre Francisco Marín Castán, en qualitat de president suplent.

El fiscal general, a l'espera del Suprem

L'altre punt d'atenció estarà fixat en Álvaro García Ortiz, pendent que el Suprem resolga el recurs de l'Associació Professional i Independent de Fiscals contra la seua renovació com a fiscal general —inèdit en democràcia— i sobre la seua imputació per la querella presentada per Alberto González Amador, parella de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per la suposada comissió d'un delicte de revelació de secrets per funcionaris. La parella de Díaz Ayuso va portar als tribunals la difusió d'una nota informativa en què la Fiscalia de Madrid donava compte de l'intercanvi de correus entre el seu advocat i el fiscal Julián Salto pel possible cas de frau fiscal pel qual se l'investiga. García Ortiz va assumir la responsabilitat d'este comunicat.

Amnistia i vacants

Més enllà dels noms propis, la justícia encara un any amb discrepàncies vigents sobre l'aplicació de la llei d'amnistia, a l'espera que el Tribunal Constitucional responga a la qüestió d'inconstitucionalitat plantejada pel Suprem, que rebutja estendre el perdó als delictes de malversació i qüestiona l'encaixament de la norma en la carta magna.

L'altre gran repte de la justícia en este nou curs és cobrir les 102 vacants que el bloqueig en la renovació del CGPJ va deixar en la cúpula judicial. La majoria (40) estan en els tribunals superiors de justícia, a les quals se sumen 31 en les audiències provincials, 29 en el Suprem i dos en l'Audiència Nacional.

També et pot interessar

stats