Comença l’última etapa de trasllat de les 400.000 tones de residus generats per la DANA
La Generalitat inicia la tercera fase, que permetrà reciclar les restes que siguen possibles i portar fins a abocadors autoritzats de Xixona, Villena, Caudete de las Fuentes i el de Quart de Poble - Hornillos
Comença la tercera i última fase de trasllat de les 400.000 tones de residus, d'estris, enderrocs i fang, que s’han extret de vora 700 carrers negats per les riuades del 29 d’octubre. La Generalitat inicia el trasllat d’estes deixalles des dels punts de tractament intermedi, el segon estadi on es dipositaven per a agilitzar la neteja de les vies públiques, fins als abocadors, que serà la destinació final.
Així, una vegada arriben a estos últims punts, es destriaran aquells que siguen reciclables, com els metalls i els matalafs, i la resta aniran a parar als abocadors autoritzats. Així ho ha detallat este dimarts el conseller de Medi Ambient i Infraestructures, Vicente Martínez Mus, precisament des d’un d’estos punts intermedis, el de Manises, que començarà a buidar-se a partir d’este dimarts.
Tres empreses autoritzades, que ha contractat la Generalitat, s’encarregaran de buidar els sis punts de tractament intermedi (el de Quart de Poblet - Hornillos, el d’Alfafar, un altre a Catarroja, un a Manises, un a Picassent i un últim a Alberic) i de portar les restes de la DANA fins als abocadors definitius de Xixona, Villena, Caudete de las Fuentes i el de Quart de Poble - Hornillos.
Per ara, la Generalitat no es planteja cap previsió pel que fa al termini en què pot acabar el trasllat de les restes dels punts de tractament intermedi fins als abocadors, atés que és imprevisible la quantitat de restes que ha deixat la DANA. No obstant això, sembla que el ritme d’arribada de residus s’alenteix. “No n'ixen més”, apuntava el responsable de Medi Ambient, que recordava que, durant dies, a mesura que es buidaven alguns dels punts on s'amuntonaven les restes, es tornaven a omplir.
Si finalment es confirma esta estabilització, progressivament aniran tancant-se els punts d’amuntonament local, els denominats PAL, habilitats durant els primers dies posteriors de la catàstrofe als afores dels municipis afectats per a donar una eixida ràpida a les deixalles que obstaculitzaven els carrers, i els punts de tractament intermedi, on eren traslladats posteriorment. Cal assenyalar que almenys tres d’estos PAL, els de Sedaví, Aldaia i Alfafar, ja han sigut clausurats perquè les restes que s'hi acumulaven ja estan als punts de tractament intermedi.
Així, Martínez Mus ha explicat que ja s'ha encarregat el tancament del punt de transferència de Catarroja, garantint que els utensilis es deriven a l'abocador de Villena i els vehicles, a un centre autoritzat de tractament (CAT). Mentrestant, els punts de transferència de Picassent i Manises romandran oberts per a facilitar una retirada organitzada i progressiva, “i disposaran sempre d'un punt final de destinació”, ha indicat el conseller.
La segona acció es durà a terme a Picassent, on es procedirà al buidatge d'utensilis per a traslladar-los a l'abocador a Xixona, mentre que els vehicles també aniran a un CAT autoritzat.
Finalment, es procedirà al tancament de Manises, i es mantindrà obert el punt d'Hornillos, on hi ha habilitat un abocador ordinari.
Així mateix, en alguns punts de tractament intermedi de residus, com el que ha visitat este dimarts el conseller, ja s’han instal·lat diverses basses on es dipositarà el fang que arribe fins a estos solars: “A Manises ja hi ha preparades tres basses per al fang, estudiarem si podem recuperar-ho com a terra, perquè seria més fàcil”, aclaria el conseller de Medi Ambient.
Pel que fa al volum de residus, ha assenyalat que fins ara s’han gestionat 400.000 tones, una quantitat semblant a les que genera la Comunitat Valenciana en quatre anys, segons ha comparat Vicente Martínez Mus.