La comissió de justícia del Congrés aprova els canvis en la llei d'amnistia i l'envia al ple
El dictamen tira avant amb el suport del PSOE i els socis de la investidura, a pesar del rebuig del PP i Vox
La comissió de justícia del Congrés ha aprovat aquest dijous, amb els vots a favor del PSOE i els socis parlamentaris de la investidura —Sumar, Junts, ERC, Bildu, PNB i Podem—, el dictamen de la llei d'amnistia que recull els canvis pactats la vespra pels socialistes i els partits catalans. Els diputats del PP i Vox han votat en contra del text, que ara s'envia al ple per a continuar amb la tramitació parlamentària de la futura norma, destinada a perdonar els fets emmarcats en el procés de Catalunya.
La llei d'amnistia va haver de tornar a la comissió el 6 de febrer, després que el ple de la cambra baixa la va rebutjar perquè Junts va sumar-se al PP i Vox per a votar-hi en contra i forçar una nova negociació. Ara, una vegada avalat, el nou document s'eleva al ple per a abordar-se la setmana que ve. Això sí, com l'orde del dia ja estava tancat i la modificació requeria una unanimitat que ni el PP ni Vox estaven dispostos a concedir, el PSOE i els aliats forçaran un segon ple, el dijous 14, en el qual es debatrà i votarà la proposició de llei de manera monogràfica.
Fonts parlamentàries han assegurat que els partits del govern espanyol i els socis han acordat retirar totes les esmenes pendents i descarten qualsevol modificació més sobre el text que ha eixit de la comissió de justícia. Això sí, com que es tracta d'una norma de rang orgànic, per a eixir airosa necessitarà el vot favorable de la majoria absoluta del Congrés —situada en 176 diputats—, per la qual cosa no pot haver-hi errors en la votació ni absències.
Una vegada la iniciativa legal prospere en el ple, el següent pas serà enviar-la al Senat per a continuar amb el recorregut parlamentari. El PP té majoria absoluta en la cambra alta i ja ha manifestat obertament la intenció de retardar al màxim els tràmits. En qualsevol cas, no podrà endarrerir el procés més de dos mesos perquè aquest és el límit que estableix la Constitució. Segons aquest calendari, es calcula que la llei d'amnistia podria entrar en vigor a final de maig.
Si per alguna raó, en el ple de la pròxima setmana la norma no aconsegueix el llindar mínim de 176 vots a favor, com ja va passar el 30 de gener, ja no hi hauria una nova oportunitat i tot el procediment parlamentari hauria de començar des del principi amb la presentació d'una nova proposició de llei.