La Comissió de Venècia demana delimitar l'abast temporal i la cobertura de l'amnistia
En el dictamen, aquest òrgan d'experts constitucionalistes del Consell d'Europa assegura que una amnistia no s’ha de dissenyar per a beneficiar determinats individus i aporta diverses recomanacions
La Comissió de Venècia considera que la llei d'amnistia abasteix un període molt ample i ofereix una cobertura massa vaga, per la qual cosa considera que hauria de delimitar-se temporalment i materialment, i recomana una aprovació per majoria qualificada, no només absoluta.
En el dictamen emés aquest divendres sobre la proposició de llei, aquest òrgan d'experts constitucionalistes del Consell d'Europa assegura que una amnistia no ha de dissenyar-se per a beneficiar determinats individus i aporta diverses recomanacions.
Indica que caldria establir una relació més directa entre els actes de preparació de les consultes independentistes que es van organitzar a Catalunya el 2014 i el 2017 i els actes de malversació i corrupció que quedarien amnistiats.
Quant al fet que també estiga cobert el terrorisme, indica que el principi rector és que "les amnisties només són compatibles amb els estàndards internacionals si s'exclou de l'aplicació les violacions serioses de drets humans".
Sobre el fet que s'haja recorregut a una llei orgànica, l'aprovació de la qual necessita una majoria absoluta, la Comissió de Venècia recomana que s'intente aconseguir majoria més àmplia amb l'objectiu d'aconseguir "una reconciliació política i social".
Bolaños demana al PP que se 'sume al consens'
El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, ha demanat al PP que "se sume al consens" de la llei d'amnistia i "reconega les seues bondats", després d'"el suport absolut i rotund" de la Comissió de Venècia a la norma aprovada en el Congrés espanyol.
En declaracions als mitjans de comunicació a Bilbao per a referir-se a les conclusions de la Comissió de Venècia respecte a la llei d'amnistia, Bolaños ha censurat "les mentides, tergiversacions i falsedats que ha intentat abocar" el Partit Popular sobre la llei. Segons ha assegurat, la Comissió de Venècia avala la llei d'amnistia i és absolutament clara" i ha defensat que en les seues conclusions assevera que "és una eina política i constitucional que serveix per a superar conflictes polítics, que no afecta el principi d'igualtat entre espanyols perquè la seua fi és lícita i que no afecta la separació de poders".
Malgrat les crítiques dels populars, el ministre ha agraït al Senat i al PP que hagen demanat aquest informe "que avala de manera rotunda que puga existir una llei d'amnistia a Espanya per a cercar la reconciliació a Catalunya". També ha ressaltat que no s'haja considerat "necessària una reforma constitucional" per a aprovar aquesta norma que "servirà per a normalitzar la situació política, institucional i social" catalana.
Davant aquestes declaracions del ministre, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha assegurat que "al problema que el govern té amb els independentistes se suma al que té Félix Bolaños amb la veritat".
"El repàs que li fa la Comissió de Venècia al Govern d'Espanya és històric i no té precedents. Han aprovat una llei que Europa qüestiona, que la Justícia comunitària analitzarà, i damunt ho fan sense aconseguir a canvi els pressupostos", ha dit, per a afegir que és "difícil que el ridícul puga ser major".