Caturla al juí pels zombis de Ciegsa: "Tinc la seguretat i la certesa que han treballat"

L'exgerent de l'empresa pública atribueix a l'exconseller Esteban González Pons i al bufet de Manuel Broseta la creació dels contractes d'alta direcció amb què es van incorporar les persones que, segons la Fiscalia, presumptament cobraven de la societat, però no hi treballaven

L'exconseller delegat de Ciegsa, Maximo Caturla (centre) arriba a la Ciutat de la Justícia de València
L'exconseller delegat de Ciegsa, Maximo Caturla (centre), arriba a la Ciutat de la Justícia de València / À Punt NTC

El secretari autonòmic d'Educació entre el 2003 i el 2007 i ex conseller delegat de Ciegsa entre el 2005 i el 2007, Máximo Caturla, ha negat la contractació deliberada de persones d'alta direcció que no treballaven a l'empresa pública, coneguts com a zombis. Dos d'ells, Manuel Gómez Pérez i Antonio Gil Monteagudo, van confessar en una sessió anterior del juí per aquestes presumptes contractacions irregular, que si bé tenien un contracte amb Ciegsa, en realitat feien faena per al PP.

"Tinc la seguretat i certesa que aquesta gent ha treballat. Que després hagen volgut negociar... Ho entenc, perquè aquestes coses esgoten", ha declarat Caturla, al·ludint al possible pacte dels acusats amb la Fiscalia. L'exconseller delegat de Ciegsa ha dit que, si haguera sabut que treballaven per al PP mentre cobraven de l'empesa pública, "mai ho hauria permés". Més encara. Ha dit que "preferia gent de fora del partit" a l'empresa.

Caturla només ha admés la contractació directa del segon, Antonio Gil, mentre la d'altre, Juan Sanchis, l'ha atribuïda a l'exconseller de Ciegsa Carlos Precioso, dins de l'estructura per a l'empresa pública, de gestió de la construcció de centres escolars, que havia dissenyat el bufet de Manuel Broseta a instàncies del llavors conseller de Cultura i Educació, Esteban González Pons.

L'exconseller delegat de Ciegsa ha negat la mediació de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, i de l'expresident provincial del PP, Antonio Rus, en les contractacions, negant la presumpta connivència criminal dels tres i l'excap de gabinet de Rus. "No parlí amb Benavent per a la contractació de [Antonio] Sanchis […] No necessitava l'autorització de Rus per a nomenar ningú", ha explicat.

"Rus no té res a veure amb Ciegsa, en la contractació ni en res. No rep ordes d'ell, quan estic en una comissió executiva amb un conseller, d'una altra persona que no siga el conseller. Què pinta ningú que en aquell moment era alcalde del seu poble?", ha respost Caturla a preguntes de l'advocat de l'exalcalde de Xàtiva (Costera).

D'altra banda, ha atribuït a "una errada complexa", que assegura no entendre, el fet que la seua firma aparega en la contractació de la periodista Maria Clara Saenz Alepuz, membres del gabinet de premsa d'Educació, presumptament abans que el nomenaren conseller delegat de Ciegsa. Caturla ha defés que sí que treballa quotidianament al departament de comunicació. De la seua declaració s'interpreta que fou assignada a l'empresa pública, per a donar continuïtat a la seua tasca en el gabinet de comunicació d'Educació en un moment en què havia augmentat la càrrega de treball. "Hi ha un gabinet de premsa que enfoca les necessitats de la gent que està ahí", afirma.

Posteriorment, la periodista ha declarat que fins a la imputació ignorava que el contracte que va signar per a tindre continuïtat laboral al departament de premsa de la conselleria d'Educació fora d'alta direcció, perquè "ni tenia atribucions, ni tenia sou d'alta direcció, ni responsabilitats diferents" de les que venia fent anys arrere al departament de comunicació d'Educació i Cultura, des d'on es feien també les notes de premsa de Ciegsa.

Ha explicat que hi va entrar amb una beca, va continuar com a autònoma, amb una assessoria tècnica vinculada a la Biblioteca Valenciana, i finalment li oferiren el contracte vinculat a Ciegsa per a mantindre la relació laboral, per la qual rebia vora 25.000 euros. "No qüestione el contracte perquè continue fent el mateix", ha explicat.

El ionqui dels diners, temporalment desaparegut

La jornada ha començat de manera abrupta. Pocs minuts després, el tribunal l'ha paralitzada després d'advertir la no compareixença del ionqui dels diners, Marcos Benavent. El procés s'ha représ després de contactar telefònicament amb l'acusat, que havia malinterpretat que, com ja havia declarat la setmana passada, ja no era necessari que continuara present. Ha tardat més d'una hora a aparéixer. El jutge li ha retret la decisió unilateral sense formular petició formal des de la seua defensa. La setmana passada Benavent va ser condemnat a set anys i deu mesos de presó per les contractacions irregulars d'Imelsa amb Thematica Events en una altra peça de Taula.

No ha sigut l'únic sobresalt de la jornada. La declaració de Caturla s'ha hagut d'interrompre també, després de la indisposició d'una de les imputades, Teresa Gimeno, abans de la declaració d'aquesta. Gimeno, que va treballar quatre mesos a Imelsa, ha explicat que va ser contractada a instàncies del llavors diputat del PSOE Rafael Rubio, a qui va conéixer durant una campanya electoral, tal com va dir en la seua declaració en la fase d'instrucció.

Rubio: "No vaig sol·licitar que es crearen els llocs de treball"

Rubio ha confirmat que va proposar la contractació tant de Gimeno com la d'una altra assessora, Carolina de Miguel, per a ajudar-lo en la tasca com a diputat a la corporació provincial, després que la Diputació despatxara els anteriors assessors, per a anticipar-se a un canvi legal que hauria obligat a fer-los fixos. Assegura que va assabentar-se del fet que el PSOE tenia dret a dos assessors d'Imelsa a través del secretari del consell d'administració, Rafael González Penado. Rubio ha acreditat el treball de les dones en tasques "d'assistència tècnica i assessorament", si bé no ha pogut recuperar la documentació física que ho acreditaria. La faena va ser de només quatre mesos, ja que ell anava a canviar l'Ajuntament de València per les Corts, cosa de la qual va informar des del principi a les contractades.

"Mai vaig sol·licitar que es crearen els llocs de treball. Existien, em van dir que eren ací i que en férem ús. Mai he demanat la creació d'un lloc de treball, ni en la diputació ni en Imelsa", ha explicat Rubio, que assegura que ningú el va advertir "verbalment o per escrit" que foren contractacions irregulars. També ha dit no conéixer que Alfonso Rus impulsara presumptes contractacions irregulars, perquè si ho haguera fet, l'hauria denunciat a la Fiscalia.

L'exdiputat de Cultura Salvador Enguix: "Em sent víctima"

Durant la sessió també han declarat Juan Antonio Sanz, que ha explicat que el 2010 "en un esmorzar amb tota la cúpula del PP de València present", Benavent li va oferir portar les xarxes socials d'Imelsa, cosa que assegura que va fer uns anys. Sanz ha explicat les dificultats per a demostrar-ho, perquè ni hi havia fixatge a l'empresa, ni ha pogut recuperar els tuits i els posts que publicava, perquè la corporació provincial va substituir els comptes per uns altres després.

L'exdiputat de Cultura pel PP i exvicepresident de la diputació, Salvador Enguix Morant, ha dit recordar a Sanz per la diputació, però no haver signat un certificat justificant les funcions d'una altra de presumptes zombis, tot i que la seua firma figura al document, i ha arribat a insinuar que podria no ser seua. De la contractació, ha dit, va assabentar-se quan li la va mostrar la Guàrdia Civil. "No podia tindre interés a justificar una cosa que desconeixia, ja que no sabia ni que aquesta persona existia ni tampoc el contracte". "Em sent malament, em sent víctima", ha dit en la vista oral.

També et pot interessar

stats