El preacord entre el PSC i ERC rep crítiques de líders autonòmics, tant socialistes com populars

Compromís avisa que no donarà suport a cap reforma que no resolga l’infrafinançament valencià

Salvador Illa, primer secretari del PSC, en la 15a assemblea de la federació del PSC
Salvador Illa, candidat a la presidència de la Generalitat de Catalunya del PSC, en una imatge d'arxiu
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juliol 2024 - 11:22 Actualitzat: 30 de juliol 2024 - 12:21

El preacord entre ERC i el PSC per a investir Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya ha sacsat la política estatal arran de l'anunci de la formació independentista, que suposaria "recaptar el cent per cent dels impostos”. Una de les primeres veus crítiques contra esta entesa ha sigut precisament la del president socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha titlat este plantejament de "greu atemptat contra la igualtat" i ha remarcat que "des de l'esquerra" no es pot "emparar ni molt menys protegir" la desigualtat entre autonomies. En esta línia també s'ha pronunciat el secretari general del PSOE a Aragó, Javier Lambán, que ha considerat "inadmissible" que "l'independentisme aconseguisca tots els seus objectius", i que ha arribat a acusar el PSOE d'"entregar Espanya" a canvi de la investidura d'Illa.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat el president del govern espanyol Pedro Sánchez de "comprar" la investidura d'Illa i de mentir a Esquerra Republicana amb "una promesa impossible". El cap de l'oposició ha apel·lat a les veus crítiques dins del PSOE, "o s'està en la defensa de la igualtat de tots els espanyols o s'està amb Sánchez" i ha denunciat "un xantatge independentista més".

Pel que fa als líders autonòmics populars, el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ha anunciat que esta comunitat autònoma "ha de respondre i respondrà" per a defendre els seus interessos de l'"atac frontal" que representa este preacord. "Li dona la independència fiscal i la recaptació a Catalunya", ha subratllat Moreno, que també ha criticat que es "trenque de facto el principi d'interterritorialitat entre els espanyols i la solidaritat entre territoris". El president d'Aragó, Jorge Azcón, també s'ha compromés a "no permetre que ningú tracte els aragonesos com a ciutadans de segona".

Compromís no donarà suport a la reforma

La portaveu de Compromís al Congrés, Àgueda Micó, ha avisat que la coalició valencianista no donarà suport a cap reforma del sistema de finançament autonòmic que no resolga de manera singular l'infrafinançament que arrossega la Comunitat Valenciana.

"Si al Congrés s'obri la possibilitat de reformar la Llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca), perquè esta reforma tinga el suport de Compromís s'hauran d'abordar les problemàtiques concretes que tenim els territoris infrafinançats", ha remarcat en declaracions als mitjans amb relació al preacord entre ERC i PSOE sobre el finançament singular per a Catalunya.

Micó ha manifestat que Compromís no té "res a dir" sobre este principi de pacte que, segons ERC, implica que Catalunya eixirà del règim comú de finançament autonòmic i gestionarà el 100% dels seus impostos. Tampoc no tenen problemes amb els acords "bilaterals" entre estes dos forces polítiques.

No obstant això, la diputada de Compromís i portaveu adjunta de Sumar ha desgranat que són "conscients" que la ciutadania valenciana pateix un sistema de finançament que "discrimina" i genera un infrafinançament a la nostra autonomia fins i tot abans de la caducitat del sistema actual, l'any 2014.

Així, ha recordat que l'acord de govern entre Sumar i PSOE recull que una de les mesures de la legislatura serà la reforma de la Lofca per a "acabar amb l'infrafinançament" de la Comunitat Valenciana.

El juny passat, Micó va advertir al PSOE que no donaria suport al finançament singular per a Catalunya si no s'aborda també l'infrafinançament valencià. De fet, esta qüestió va obrir tensions en la coalició Sumar, atés que la Chunta Aragonesista també va manifestar que no afavoriria eixe finançament singular si no es donava el mateix tracte per a Aragó.

També et pot interessar

stats