Compromís demana més límits al preu del lloguer i cedir competències sobre regulació d'habitatge a les autonomies
La coalició fixa la vivenda com una de les prioritats per a la pròxima legislatura i reclama al govern espanyol "mesures més valentes"
Compromís fixa la vivenda com una de les prioritats per a la pròxima legislatura i ha reclamat aquest dilluns prendre "mesures més valentes" per a limitar el preu dels lloguers o cedir les competències sobre la regulació a les comunitats autònomes. En una roda de premsa a tres amb el diputat al Congrés Joan Baldoví, la síndica a les Corts, Papi Robles, i l'alcalde de València, Joan Ribó, la coalició ha exposat quines són les seues propostes en matèria d'habitatge. Segons han denunciat, a pesar que la pujada del preu dels lloguers està limitada per llei al 2%, a la ciutat d'Alacant s'han encarit un 23%, mentre que a la de València ho han fet un 21%.
Algunes de les iniciatives que planteja Compromís per a posar fre a la pujada de preus inclouen la construcció d'habitatges en règim de lloguer a través de cooperatives i la limitació dels apartaments turístics. L'alcalde de València proposa, a més, seguir l'exemple del Canadà i limitar la compra de vivendes com a inversió als que no viuen ni treballen a la ciutat.
Durant la seua intervenció, Baldoví ha remarcat que les xifres recents sobre l'evolució del mercat del lloguer demostren que "el límit legal no ha funcionat" i ha lamentat que "intents de regulació autonòmica com la llei catalana han sigut tombats pel Tribunal Constitucional". "Al·leguen que les comunitats autònomes tenen competències en habitatge, però que les competències de regulació dels preus del lloguer són de l'Estat", ha explicat el diputat nacional, que ha reclamat que "si no el regulen, que el cedisquen a les comunitats autònomes o als ajuntaments".
També s'ha referit a la nova llei d'habitatge que s'està tramitant al Congrés, i ha detallat que les esmenes de Compromís reclamen limitar els preus del lloguer "efectivament, de manera que no es puga fugir", i definir "molt clarament" quines són les zones tensades. Així mateix, ha assenyalat que les esmenes demanen "reconvertir la Sareb en un ens públic destinat a l'accés a l'habitatge", així com la suspensió definitiva dels desnonaments de persones que estiguen en situació de vulnerabilitat o no tinguen alternativa residencial, fins que Serveis Socials els en done una. I, finalment, establir una responsabilitat limitada a les hipoteques.
Per part seua, Robles ha lamentat que l'habitatge "s'ha convertit en un bé de mercat" i ha subratllat el treball desenvolupat per la Generalitat, especialment quant a l'adquisició d'habitatge públic. Igualment, ha recordat que els grups de les Corts ja treballen en la Llei d'habitatge cooperatiu.
Al seu torn, Ribó ha destacat algunes mesures que ha pres l'Ajuntament de València en matèria d'habitatge. Per exemple, els 2,4 milions d'euros concedits en ajudes al lloguer i que formen part del total de 6,4 milions concedits en total en ajudes a recursos residencials a la ciutat, davant dels 712.000 euros que va atorgar el PP en 2014, ha recordat. Així mateix, ha explicat que l'oficina municipal pel dret a l'habitatge ha aconseguit en 2022 224 suspensions de desnonaments per intervenció directa i 28 més per acords de mediació.