Compromís denuncia que València reconega el diputat de Vox Carlos Flores en un concurs de relats d'Igualtat

L’Ajuntament defén que les obres es presenten amb pseudònim i que el jurat desconeixia l’autoria

Flores, durant un acte electoral a València
Flores durant un acte electoral a València / Jorge Gil (Europa Press)

El grup de Compromís a l'Ajuntament de València ha denunciat este dijous que el consistori haja reconegut en un dels premis municipals d'Igualtat un relat del diputat al Congrés per València Carlos Flores Juberías. El dirigent de Vox i catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València va ser condemnat, l'any 2002, per violència psíquica, coaccions, injúries i vexacions cap a l'exparella i mare dels seus fills.

La formació ha assegurat que han demanat accés a les bases dels Premis d'Igualtat Beatriu Civera —convocats pel consistori—, a les actes del jurat i a l'expedient. Volen conéixer els detalls que han portat l'alcaldessa, María José Catalá, a premiar el diputat de Vox, un partit que és soci de govern del Partit Popular a València.

En resposta a Compromís, fonts municipals han assenyalat que les obres que es presenten a estos premis porten pseudònim i, per tant, el jurat desconeix la identitat dels autors. "Com marquen les bases des del 2017, en el certamen es valora, de manera anònima, la qualitat de les obres", han afegit. A més, han recordat que el jurat el formen quatre membres respectant criteris de paritat i diversitat, entre els quals hi havia investigadores, periodistes, lingüistes i escriptors.

Compromís ha explicat que el relat de Flores s'inclou en el llibre editat per la Regidoria d'Igualtat que dirigeix Rocío Gil, del PP, i que arreplega els relats guanyadors juntament amb els finalistes, cinc en cadascuna de les dues categories.

Per a la portaveu municipal de Compromís, Papi Robles, és molt greu que l’alcaldessa publique en un certamen de relats sobre Igualtat "un text d'un diputat reconegut de Vox condemnat per maltractar la dona". "La insensibilitat, el cinisme i el menyspreu que Catalá demostra repetidament en un assumpte tan seriós com la igualtat de gènere és intolerable i un autèntic escàndol", ha dit Robles, qui ha demanat a l'alcaldessa que detinga l'edició del llibre, que en un principi es publica per al dia del lliurament dels guardons. Ha exigit, a més, que no s'usen diners públics per a "blanquejar un maltractador" i ha conclòs: "És una operació de burla per a desacreditar estos premis que destaquen valors com el feminisme i la superació dels estereotips de gènere".

El portaveu socialista a l'Ajuntament, Borja Sanjuán, ha avançat, després que es fera públic el resultat del concurs, que també exigirà divendres en la Junta de Govern que no es publique el relat de Flores Juberías, així com la destitució en matèria d'Igualtat de la regidora Rocío Gil. "Esta és l'enèsima burla i provocació que María José Catalá permet a l'extrema dreta contra les dones i, en específic, contra les víctimes de violència masclista", ha denunciat.

També et pot interessar

stats