Compromís estudia portar al Constitucional la llei valenciana de llibertat educativa
La coalició ha iniciat contactes amb el govern espanyol i els grups del Congrés per a derogar una norma que, diu, “tritura” la legislació estatal
Compromís ha obert contactes amb el Ministeri d'Educació i amb els grups parlamentaris del Congrés per a presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la llei de llibertat educativa, aprovada fa uns mesos per PP i Vox a les Corts. Este recurs al Tribunal Constitucional (TC) el podria presentar el govern espanyol o un mínim de cinquanta diputats i diputades en el Congrés, amb el termini obert fins a final d'este mes.
La coalició valencianista ha adoptat la decisió després de rebre un informe jurídic “demolidor” que va encarregar sobre la llei, en el qual s'exposa que “tritura” la legislació estatal i que "pedagògicament no té cap criteri", segons han anunciat el síndic en les Corts, Joan Baldoví, i el seu portaveu d'Educació, Gerard Fullana.
“Treballarem contra una llei que va en contra de permetre que l’estudiantat valencià, quan acaba l’escolarització, tinga la llibertat de triar quina és la llengua en la qual s'expressa", ha exposat Baldoví en declaracions als mitjans, després de subratllar que la norma va tirar avant “sense cap diàleg i cap esmena aprovada”. Segons ha advertit Fullana, la llei incompleix fins a 28 lleis estatals de rang superior, entre elles la Constitució, la LOE (llei orgànica d'educació), l'Estatut i diverses regles i decrets.
En concret, l'informe jurídic encarregat per Compromís assenyala que el programa de llengües vehiculars inclòs en la norma "impedirà que la gran majoria d'alumnes adquirisca un ple domini de valencià" i que la llei "no justifica per què s'ha de fer una adequació lingüística individual". També recull que les famílies triaran centre "sense conéixer quina serà la llengua base que s'aplicarà" després del procés d'admissió, així com que esta llengua base "es fixarà atenent l'elecció feta per altres famílies, fins i tot aquelles que no acaben matriculant els fills als centres".
Així doncs, Fullana ha denunciat que, malgrat el seu nom, la llei "no legisla la llibertat educativa" i "no hi haurà cap família valenciana de les 800.000 que sàpien on han matriculat el fill independentment de la llengua que hagen triat", perquè participaran en una consulta i "després se'ls dirà quin és el seu centre".