Compromís marca distàncies amb Sumar i creu que es va presentar prompte a les eleccions gallegues

Micó subratlla que Sumar és necessari en l'àmbit estatal i insisteix que la formació valencianista no forma part a escala orgànica del projecte de Yolanda Díaz

La diputada de Sumar Àgueda Micó a Madrid
La diputada de Compromís-Sumar Àgueda Micó, a Madrid / Gustavo Valiente (Europa Press)

La diputada de Compromís-Sumar al Congrés, Àgueda Micó, ha remarcat que la seua formació no forma part de Sumar a escala orgànica i considera que el projecte liderat per Yolanda Díaz es va presentar "prompte" a les eleccions gallegues de diumenge, en les quals no va aconseguir representació.

En roda de premsa al Congrés, ha titllat de "llàstima" que el BNG no haja pogut "guanyar ni governar" a Galícia ni que la candidata de Sumar, Marta Lois, aconseguira escó, atés que els hauria agradat un canvi polític a aquesta comunitat.

Micó ha desgranat que Sumar haurà de fer les seues pròpies valoracions, ja que Compromís no forma part de la formació i manté estrictament una "relació bilateral", basada a compartir el grup parlamentari i en la no competència electoral en els diferents comicis.

Des de la formació valencianista consideren que les eleccions gallegues evidencien la importància de la implantació territorial per a obtindre resultats en les eleccions, i que l'esquerra alternativa estatal a penes en té, atés que ja va quedar-se el 2020 fora del parlament autonòmic.

En aquest sentit, Compromís desgrana que el bon resultat del BNG il·lustra l'espenta de les forces regionalistes en comicis autonòmics i respon a un treball d'anys d'implantació en el territori.

Compromís titlla de "lamentables" les imatges de la mascletà de Madrid

La dirigent de Compromís i portaveu en el Congrés, Àgueda Micó, ha qualificat de "lamentables" les imatges de la mascletà celebrada diumenge al pont d'El Rey de Madrid organitzada per l'Ajuntament, i ha afegit que "forma part de la falta de decor i de la falta de responsabilitat".

En aquest context, la portaveu de Compromís ha dit que no entén "la utilització política que sempre fa el Partit Popular" de les "tradicions" i de la "cultura" valenciana. "El que van fer va ser agafar una qüestió que és molt pròpia, molt valenciana i que la gent vol moltíssim, i la van convertir en un acte polític, una utilització rància del que és la nostra cultura", ha emfatitzat.

Possibles coalicions per a les eleccions europees

Pel que fa a les pròximes eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny, Compromís encara no ha decidit amb quines formacions concorrerà a aquests comicis. La secretària general de Més, Amparo Piquer, ha avançat aquest dimarts que la formació majoritària en la coalició ja treballa en una proposta per a garantir la presència valencianista. Segons els estatus de l'antic Bloc Nacionalista Valencià, aquesta haurà de ser ratificada per la militància en referèndum virtual.

En aquesta línia també es va pronunciar la setmana passada la coportaveu d'Iniciativa del Poble Valencià, Aitana Mas, entrevistada en Les notícies del matí. La líder ecosocialista va indicar que la seua "preferència personal" és anar amb Sumar i que la direcció d'Iniciativa ha plantejat una consulta a la militància. La fórmula amb què es presentaran a aquests comicis, va puntualitzar, es triarà al si de Compromís.

També et pot interessar

stats