Compromís planta Mazón i no assistirà a la reunió de l’agenda valenciana per la “incoherència” demostrada pel Consell

El govern valencià assegura que no hi ha "línies roges" en les trobades convocades per Mazón amb l'oposició i reclama "unitat i diàleg"

Baldoví, aquest dijous en el faristol de les Corts
Baldoví, en el faristol de les Corts / José Cuéllar (Corts Valencianes)

Compromís no acudirà a la invitació feta pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, als grups parlamentaris per a intentar arribar a pactes sobre assumptes relacionats amb l'agenda valenciana de reivindicacions. Entre les raons argumentades per la formació taronja per a no assistir a la trobada estan "la utilització partidista de les Corts", amb plenaris com l'específic sobre l'amnistia; "la imposició" que des del seu punt de vista practica el govern valencià o "la censura en institucions culturals valencianes", i "la presència de membres del Consell en l'assetjament a seus de partits polítics", segons han manifestat des de la coalició valencianista.

Aquesta formació considera que el govern valencià confon "diàleg amb monòleg" i "acord amb imposició", per això desconfia dels resultats que puguen eixir de la trobada amb tots els grups parlamentaris que ha convocat Mazón per a dimecres. "No és coherent parlar de diàleg i acord sobre agenda valenciana quan encara desconeixem el posicionament del Consell en aquesta matèria", afigen des de Compromís en la carta remesa al president de la Generalitat.

Compromís entén, com exposa en l'escrit, que el president de la Generalitat no els ha convidat a una "sessió de treball seriosa i sistemàtica per a buscar acords, sinó a una escenificació per a blanquejar les repetides accions del Consell i de la majoria que li dona suport que van en contra, precisament, de l'esperit del diàleg i l'acord".

Després d'enumerar una sèrie d'incoherències que, des del punt de vista de Compromís, comet el PP amb la convocatòria d'aquesta reunió i el tarannà que demostra fent política, la formació taronja demana al cap del Consell que, quan el govern valencià "acorde una posició comuna sobre l'agenda valenciana", la remeta a les Corts "per a poder debatre'n el contingut i acordar propostes de resolució que els grups parlamentaris consideren oportunes".

De la mateixa manera, en la missiva que ha dirigit aquesta formació a Carlos Mazón, li sol·licita que convoque, de manera urgent, la comissió mixta Consell-Corts "per a la reforma del sistema de finançament i la valoració del deute històric amb l'assistència dels experts per a poder treballar les oportunitats que obri la nova situació política a l'estat".

A diferència de Compromís, el PSPV, l'altre grup de l'oposició, sí que ha confirmat l'assistència de la síndica Rebeca Torró a la reunió, encara que amb advertències: acudeixen amb la petició a Mazón que "frene" la postura del soci de govern, Vox, en assumptes com ara "la convivència", la violència masclista o "els atacs a la llengua i a la cultura". El president Mazón, en tot cas, ha lamentat que no siga el secretari general del PSPV, Ximo Puig, qui no encapçale la delegació com a president del Grup Socialista a les Corts.

Sense "línies roges"

Preguntada aquest dimarts, la portaveu del Consell, Ruth Merino, no ha volgut valorar l'absència de Puig i Baldoví i ha assegurat que l'executiu de Mazón no posa "línies roges" per a parlar dels temes que afecten la Comunitat Valenciana. "Ens agradaria que vingueren. Mazón va parar la mà als grups i ells tindran les seues raons per a no vindre, però no entre a valorar qüestions personals", s'ha limitat a afirmar. Així mateix, la també consellera d'Hisenda s'ha mostrat convençuda que les reunions es desenvoluparan "dins de la normalitat" i des de "la unitat" i "el diàleg". I ha remarcat la importància que tots els grups parlamentaris "anem junts" per a reclamar les reivindicacions valencianes a Madrid.

També et pot interessar

stats