Compromís presenta un programa electoral amb 1.100 propostes

La coalició valencianista planteja un programa centrat en l’enfortiment dels serveis públics, situar el “benestar en el centre” i un nou impuls al Botànic

Joan Baldoví, aquest dissabte, en la presentació del programa electoral de Compromís per a les autonòmiques
Joan Baldoví, aquest dissabte, en la presentació del programa electoral de Compromís per a les autonòmiques / Compromís

El candidat de Compromís a la presidència de la Generalitat, Joan Baldoví, i els caps de llista de les tres circumscripcions Aitana Mas, Vicent Marzà i Maria Josep Amigó han presentat aquest dissabte al matí al Centre del Carme de València el programa electoral de la coalició per als comicis autonòmics del 28 de maig.

Compost de 1.100 mesures, Baldoví ha defés el caràcter “participatiu” i “inclusiu” d’un programa que es vertebra al voltant del finançament just, del qual, afirma “depenen les inversions que hem de fer en serveis públics, economia o transició ecològica”.

Alguns dels aspectes més rellevants del programa fan referència a la millora de l’atenció primària en sanitat, el foment d’una educació gratuïta, el desenvolupament de la xarxa de transports públics en tot el país, l’aposta per l’autoconsum energètic o l’impuls de mesures per a garantir un futur al món rural.

Document
Consulta el programa electoral de Compromís per a les eleccions autonòmiques
Consulta'l

La cap de llista per Alacant, Aitana Mas, ha explicat que el programa de Compromís "aprofundeix en un canvi de model econòmic” que aposta per posar “el dret al temps en el centre” així com per “la democratització de l’economia per a garantir l’equitat social". 

Per la seua banda, el cap de llista per Castelló, Vicent Marzà, ha apuntat que cal "impulsar una reforma de l’Estatut que amplie el reconeixement de drets dels valencians i les valencianes” que blinde i amplie “les competències que exerceix la Generalitat".

Quant a la vertebració del territori, una de les apostes més remarcables fa referència al desenvolupament d’una xarxa de transports integrada, que estableix el traspàs de la gestió del servei de rodalies i que pretén ampliar les línies de Metrovalència i el Tram d’Alacant i Castelló de la Plana, així com desplegar un sistema d'autobusos i llançadores en el món rural.

En aquest sentit, Marzà també ha anunciat la creació d’una renda agrària “específica per a la incorporació de professionals a l’agricultura” per tal de garantir el relleu generacional al camp o l’impuls de l’autoconsum enèrgic per a reduir la dependència de les fotovoltaiques. La coalició ja s’havia posicionat amb anterioritat en contra de la instal·lació de les macroplantes fotovoltaiques que no “protegeixen les zones rurals, els espais naturals i les terres agrícoles productives”.

Pel que fa als serveis públics, Maria Josep Amigó, cap de llista per València, ha sigut l’encarregada d’explicar que la formació aposta per un pla de millora de l'atenció primària amb la contractació de 2.000 infermeres i infermers i la incorporació de professionals de psicologia, fisioterapeutes i nutricionistes. A banda, ha ressaltat les mesures referents a l’ensenyament públic, com ara la gratuïtat dels menjadors escolars per a tot l’alumnat, o la construcció de noves residències per a persones majors i centres de dia “a menys de trenta minuts de casa”.

També et pot interessar

stats