Compromís presentarà mocions de protesta en ajuntaments i denunciarà a la FAO la nova llei de l'horta

La coalició col·laborarà amb l'associació Per l'Horta en la campanya per a arreplegar firmes i protestar pel decret del Consell que modifica la llei aprovada pel Botànic el 2018

Diversos diputats i diputades de Compromís, este dijous a les Corts
Diversos diputats i diputades de Compromís, este dijous a les Corts / Compromís

Compromís ha anunciat este dijous que presentarà mocions als ajuntaments per a protestar per la nova llei de l'horta de València, aprovada pel Consell de Carlos Mazón i que obri la porta a edificar en terrenys fins ara protegits. A més, col·laborarà amb l'associació Per l'Horta en la campanya per a arreplegar firmes contra el decret que estableix les modificacions a la norma impulsada el 2018 pel Botànic, i denunciaran davant de la FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, "l'atemptat que es vol cometre" en este espai tradicional declarat Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM) el 2019.

"Les persones no mengem rajoles, mengem els productes que es fan al costat de casa", ha asseverat el síndic de la coalició valencianista, Joan Baldoví, en declaracions als mitjans de comunicació des de les Corts. Ha estat acompanyat per altres representants de la coalició, com les diputades Maria Josep Amigó, Paula Espinosa i Isaura Navarro, així com alcaldes, alcaldesses i edils d'ajuntaments de l'Horta afectats.

La coalició ha alçat la veu contra "l'atac" de la Generalitat a la preservació de l'horta de València, després que el ple del Consell aprovara el decret llei pel qual es modifica la llei de l'horta de València i el pla d'acció territorial d'ordenació i dinamització. La reforma d'estes normes inclou, en el primer cas, l'eliminació del Consell de l'Horta, amb l'objectiu "de simplificar estructures, estalviar costos i evitar duplicitats", i en el segon, la possibilitat de permetre l'ús residencial dotacional en la zona d'horta més degradada o amb arbres, la qualificada de grau 3. A parer del grup valencianista, este canvi dona barra lliure a l'especulació urbanística.

Per a Baldoví, un dels motius pels quals el president de la Generalitat no ha dimitit cent dies després de la dana del passat 29 d'octubre és que "vol fer negoci de zones absolutament emblemàtiques del territori". "Ara li ha tocat a l'horta. Vol desprotegir més de 4.000 hectàrees d'un territori protegit; d'un territori que, lluny de ser una amenaça, és una oportunitat en cas que vinguen riuades. Vol desprotegir eixe territori per això de sempre: perquè alguns dels amics facen negoci", ha asseverat.

Ha avançat per això que Compromís posarà en marxa la campanya 'Horta sí, Mazón no', a través de la qual presentarà mocions en tots els ajuntaments afectats per la modificació de la norma, ja que creu que la ciutadania "no pot entendre que es vullga destruir un patrimoni que és l'enveja de totes les ciutats europees". Paral·lelament, la coalició col·laborarà amb l'associació Per l'Horta per a arreplegar firmes i que la ciutadania "manifeste la voluntat que no es desprotegisca este espai emblemàtic".

Baldoví ha retret a Mazón que el dia de la dana "no va ser capaç d'estar al lloc que havia d'estar, ni de donar l'alarma i cent dies després, en lloc de reunir-se amb les víctimes o xafar les zones afectades, prefereix anar-se'n a Berlín a fer-se una foto amb una taronja". "La taronja es defensa votant en contra dels tractats internacionals que la penalitzen, votant en contra del Tractat de Mercosur", ha amollat.

Compareixença de Martínez Mus

La coalició ha avançat que demanaran la compareixença del conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, "per haver tirat avant, per la via d'urgència, un decret llei sense sentit". "L'horta de València fa d'esponja en el moment en què hi ha inundacions i en eixe decret no dedica ni una paraula ale tema", ha criticat la diputada Espinosa.

Catalá valora impulsar dotacions com depòsits de tempestes

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha manifestat que "només" es plantejaria aprofitar les modificacions introduïdes en el decret la llei de l'horta de València per a realitzar dotacions públiques que milloren la seguretat dels residents i reforçar les infraestructures hidrològiques o socials com a depòsits de tempestes. En declaracions als mitjans, la regidora popular ha puntualitzat que sols entraria a valorar la possibilitat "sempre que siga eixe tipus de dotacions que siguen per a millorar la seguretat del veïnat i per a reforçar les infraestructures hidrològiques o les infraestructures socials que són necessàries, però només en eixos casos".

També et pot interessar

stats