Directes
Ara en la televisió
TOTES LES CRIATURES GRANS I MENUDES
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Compromís i PSPV demanen un informe jurídic sobre si el canvi al topònim 'Valéncia' s'ajusta al dret

Els dos grups han registrat un escrit signat pels seus regidors perquè es determine si el canvi de denominació "a una forma no normativa i antiestatutària" contravé la legislació vigent

Joan Ribó i Sandra Gómez, aquest dijous / À Punt NTC

Compromís per València i PSPV-PSOE han instat l'alcaldia de València a demanar a l'assessoria jurídica municipal un informe facultatiu sobre si l'aprovació del canvi de nom de la ciutat de València amb accent obert a Valéncia amb accent tancat s'ajusta al dret.

Els dos grups han registrat un escrit signat pels seus regidors perquè es determine si el canvi de denominació a "una forma no normativa i antiestatutària" contravé la legislació vigent i el procediment a seguir, com a pas previ a la discussió i votació en el ple d'aquest canvi.

En concret es refereixen a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en el qual es fixen les competències d'aquesta institució estatutària i que determina que és competència seua la determinació de la normativa oficial del valencià en tots els seus aspectes, així com fixar les formes lingüísticament correctes de la toponímia i l'onomàstica oficial de la Comunitat Valenciana.

També és competent per a emetre i difondre informes o dictàmens i realitzar els estudis sobre la normativa i l'onomàstica oficial valenciana, siga a iniciativa pròpia o a requeriment de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana.

Així mateix, la Llei 8/2010, de 23 de juny, de règim local de la Comunitat Valenciana estableix que en el procediment per al canvi de denominació de municipis és preceptiu un informe de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

El portaveu de Compromís per València Joan Ribó, ha assenyalat que és l'AVL la institució que té la funció de determinar i elaborar la normativa lingüística de l'idioma valencià i és d'aplicació obligatòria a totes les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.

L'acord aprovat per PP i Vox en la comissió informativa de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports el passat 19 de setembre diu: "Iniciar el procediment, d'acord amb el Decret 69/2017, de 2 de juny, per al canvi de denominació del municipi per la versió bilingüe Valéncia/Valencia de conformitat amb les Normes del Puig, avalades per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Lo Rat Penat i altres institucions representatives de la cultura autènticament valenciana".

Per això insisteix que, més enllà de la qüestió lingüística, es tracta fonamentalment d'una qüestió de legalitat. "No es tracta que a la senyora Catalá li agrade l'accent més d'una forma o una altra. El problema és que això que ha fet el govern del PP amb Vox és una il·legalitat, i per això demanem a l'assessoria jurídica que es pronuncie perquè estem convençuts que el que han fet és il·legal", ha manifestat.

La portaveu socialista Sandra Gómez ha mostrat la seua "preocupació" perquè "hui és saltar-se la llei i canviar l'accent oficial de la ciutat i demà poden ser coses tan importants com en un minut de silenci ometre la pancarta que nega la violència masclista de les dones i altres tantes que poden vindre després".

València

També et pot interessar