El Consell rebutja l'"ocurrència" de Junts de multar les empreses que no tornen a Catalunya

El Banc Sabadell i CaixaBank se'n van anar de Catalunya pel procés secessionista a Alacant i València. Compromís rebutja també la proposta de Junts

Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant
Façana de la seu del Banc Sabadell a Alacant / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
09 de gener 2024 - 13:22 Actualitzat: 09 de gener 2024 - 17:25

La portaveu del Consell, Ruth Merino, ha rebutjat la idea que contempla Junts que les empreses que van traslladar la seu de Catalunya pel procés independentista "puguen ser sancionades" si no tornen a aquesta comunitat, en considerar que suposa atemptar i coaccionar la llibertat empresarial: "És una ocurrència més dins de les seues exigències fora de tot lloc, una amenaça que no anirà a cap banda".

"Em fa l'efecte que podem estar tranquils, perquè les empreses en general se senten acollides i ben tractades a la Comunitat Valenciana per aquest govern", ha manifestat.

El portaveu de Junts, Josep Rius, ha afirmat aquest dimarts que la formació catalana contempla que les empreses que van traslladar la seua seu de Catalunya pel procés "puguen ser sancionades si no tornen". La proposta s'ha fet un dia abans que el govern presente al Congrés en una sessió extraordinària tres decrets llei relatius a justícia, la reforma del subsidi de desocupació i les ajudes anticrisi.

Es dona la circumstància que dues de les grans entitats que se'n van anar de Catalunya per les tensions i disturbis generats pel procés secessionista van ser Sabadell i CaixaBank, que precisament van triar com a nova destinació Alacant i València, respectivament.

La també consellera d'Hisenda ha acusat Junts de posar "contra les cordes" el govern amb les seues exigències "fora de context" i fer-ho "de manera egoista, trencant una vegada més no sols la igualtat d'Espanya, com fa amb el finançament o amb la cessió de tributs, sinó ara també atemptant i coaccionant la llibertat de les empreses".

Respecte a si el Consell adoptarà alguna iniciativa per a evitar retorns d'empreses a Catalunya, ha reiterat que des del canvi de govern de l'any passat, la Generalitat Valenciana posa "catifa roja" per a les companyies que vulguen instal·lar-se ací, tant des del punt de vista fiscal com burocràtic.

Compromís rebutja la proposta de Junts

Per la seua banda, la portaveu adjunta de Sumar en el Congrés i dirigent de Compromís, Àgueda Micó, ha rebutjat la proposta de Junts per a sancionar a les empreses que van fugir de Catalunya per les tensions derivades del procés independentista. "El punitivisme no és una solució", ha asseverat Micó en una roda de premsa en la Cambra Baixa.

Però per a Micó no cal sancionar les empreses per triar un lloc per a dur a terme la seua activitat econòmica. Més encara, ha dit, si la decisió de marxar-se està vinculada amb un conflicte polític.

En el seu lloc, la diputada valenciana creu oportú "revehicular" el conflicte polític perquè no siga la causa que les empreses traslladen la seua seu social.

Micó rebutja acordar els decrets amb el PP

En tot cas, la portaveu adjunta de Compromís ha rebutjat que el govern de Pedro Sánchez busque un acord alternatiu amb el PP, que vol una rebaixa de l'IRPF i de l'IVA en aliments i la llum per a aprovar els decrets.

"Un govern de coalició que necessita suports per a qualsevol aprovació ha de pactar i negociar, és el que ha de fer el PSOE, primer amb els socis de govern i després amb els d'investidura", ha subratllat.

"El que ha de fer el PSOE és pactar amb Junts i Podem, i negociar amb els seus socis. És una lliçó que haurà d'anar aprenent a poc a poc".

Garamendi: "Multar les empreses per no tornar a Catalunya es diu comunisme"

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha criticat que Junts vulga canviar la legislació per a multar a les empreses que no tornen a Catalunya a canvi de suports per al govern i ha assenyalat que fer això "es diu regulació en vena o es diu comunisme". En declaracions a RNE, ha assenyalat que aquesta mesura seria la millor forma que no es creen empreses i ha deixat clar que aquestes "tenen el dret a instal·lar-se i a invertir on vulguen".

El líder de la CEOE ha subratllat que les empreses no van abandonar Catalunya "per plaer", sinó perquè "no els quedava un altre remei i amb moltíssim dolor". "El que cal fer és generar les circumstàncies perquè la gent torne a la seua terra, que és el que jo vull. Nosaltres ho volem, però això no es fa dient "vosté torna perquè si no, el multen". No sé ni si és constitucional, però és que aquests plantejaments, sincerament, són d'aurora boreal", ha afirmat.

També et pot interessar

stats