Directes
Ara en la televisió
EMERGENTS
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Compromís reclama indemnitzar amb 57 milions les víctimes del bombardeig alemany al Maestrat en la Guerra Civil

La formació demana al Senat que s’investigue quins van ser els danys materials i humans ‘‘exactes’’ i qui van ser els responsables.

Els temuts Junkers Ju 87 de l'alemanya nazi, el model d'avió amb el qual es van fer els bombardejos / Bundesarchiv

El grup parlamentari de Compromís al Senat, dins el Grup Mixt, presenta hui una proposició de llei que reclama al govern espanyol indemnitzar les víctimes dels bombardejos que la Legió Còndor va efectuar a la comarca del Maestrat entre el 18 i el 31 de maig de 1938, en plena Guerra Civil espanyola.

Els atacs van causar almenys 38 morts i nombroses destrosses als municipis d’Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal i Vilar de Canes.

En la proposta, que signen els senadors Carles Mulet i Jordi Navarrete, es demana a més conéixer “el nombre exacte de víctimes, els danys materials i humans, tots els autors, així com el responsable o els responsables d’autoritzar els atacs sobre la població d’aquests pobles’’.

Els senadors justifiquen la necessitat de la investigació i de rescabalament a les víctimes en les noves “fonts documentals” que han tret a la llum que aquests atacs contra objectius van fer-se per a ‘‘provar noves tècniques i tecnologies de l’Alemanya nazi, que servirien per a la Segona Guerra Mundial (1939-1945)’’.

La proposta, que es debatrà en la comissió de Justícia, estima en 57 milions d’euros la indemnització, a raó de 250.000 euros per cadascuna de les 180 cases destruïdes i de 4 milions més per a les esglésies i altres construccions afectades. A aquesta quantitat caldria sumar la compensació a les famílies de les víctimes mortals identificades.

Treballadors esclaus del franquisme

Compromís presentarà una segona moció en la comissió de Justícia en què insta al govern a investigar els 400.000 ‘‘treballadors esclaus del franquisme’’.

La formació considera que “la democràcia espanyola té un deute pendent’’ amb aquests ‘‘reclusos en un règim pròxim a l’esclavitud’’ durant la dictadura de Francisco Franco.

També et pot interessar