Compromís reclama a Mazón que deixe d'alimentar el "muntatge" contra Oltra
L'excap del Consell Ximo Puig (PSPV) celebra que l'anàlisi policial dels correus del gabinet d'Oltra avale la versió de l'expresidenta i no haja revelat cap instrucció per a encobrir el cas dels abusos de l'exmarit
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, i la portaveu adjunta, Isaura Navarro, han reclamat el president de la Generalitat Carlos Mazón que deixe d'alimentar el "muntatge" contra l'exvicepresidenta Mónica Oltra en les intervencions, després que l'alçament del secret del sumari sobre la correspondència del gabinet de l'exvicepresidenta no haja revelat cap instrucció per a encobrir els abusos a una menor tutelada pels quals va ser condemnat l'exmarit de l'exconsellera d'Igualtat.
"La veritat només té un camí i ja s’està obrint pas", va manifestar Baldoví en un missatge en X, l'antic Twitter, després de fer-se públic l'informe policial que descafeïnava l'acusació contra Oltra. El síndic creu que "s’evidencia que sempre han dit la veritat" i ha insistit en la denúncia de lawfare contra Oltra [la interposició d'una denúncia per a aconseguir la imputació i forçar que s'apartara de la política].
“Una vegada més s’evidencia amb totes les proves que tot ha sigut un muntatge", ha afegit Isaura Navarro. "És indigne del president de la Generalitat que sostinga aquest muntatge en les intervencions públiques. Li demanem a Mazón que siga digne del càrrec que ocupa i deixe de mentir a la ciutadania, perquè a més ell ha estat reunit cara a cara amb Mónica Oltra i sap perfectament que tot açò és una gran mentida”, ha exigit al cap del Consell la portaveu de Compromís.
L'expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha celebrat que l'informe policial corrobore la versió del Botànic. "En tot moment hem defés que el govern valencià va actuar amb absoluta claredat sobre la qüestió i de manera correcta. Allò que vam defendre a les Corts és el que s'ha vist reafirmat en aquesta correspondència electrònica, en què es veu que no hi havia cap intent de la Generalitat per a ocultar res", ha dit.
Sense proves de les presumptes maniobres d'encobriment en 60.000 correus
L'anàlisi policial dels 60.000 correus del gabinet d'Igualtat en temps de l'exconsellera Mónica Oltra no ha revelat cap evidència sobre presumptes maniobres per a encobrir els abusos a una menor tutelada per part de l'exmarit d'Oltra.
Només 49 dels missatges analitzats en els primers mesos del cas sobre el conjunt de la correspondència hi fan referència. Tots són posteriors a la denúncia de la jove (agost del 2017) i en cap es menciona l'exmarit d'Oltra. La majoria tenen a veure amb les peticions de la Fiscalia i els expedients previs sobre la jove.
El més específic data de setembre del 2017. En ell, una tècnica d'Igualtat comunica a la directora del centre on residia la menor que l'advocada necessita entrevistar-los a ella i a "Luis, l'educador, per separat, pel tema de Maite" i li comenta que és "molt urgent", perquè "les pressions de la Direcció General són insistents".
Oltra sosté que va assabentar-se del cas el 4 d'agost del 2017, quan va arribar a casa una notificació per al llavors marit, amb qui ja no convivia, però continuava empadronat al domicili. Sempre ha sostingut que va conéixer el cas per aquesta casualitat, fruit la vinculació personal i no per la responsabilitat política.
La vicepresidenta ha reconegut haver demanat al seu equip, a partir d'aquest moment, que indagara què havia passat. En un dels correus sobre els quals s'ha alçat el secret de sumari, amb data del 23 d'agost, l'excap del gabinet d'Oltra, Miquel Real, comenta a un tècnic de la conselleria l'obertura d'un expedient d'informació reservada.
La controvèrsia sobre la investigació interna està la base de la causa judicial, en què hi ha processada Oltra i tretze persones més. El jutjat i la Fiscalia han interpretat indicis d'una instrucció parajudicial d'Oltra per a desacreditar la menor, a fi de "protegir qui era llavors la seua parella o bé protegir la carrera política de l'aforada".
El primer psicòleg també va dubtar de la denunciant
L'informe intern, encarregat en paral·lel a la investigació de la Fiscalia de Menors, va desacreditar la versió de la víctima, que considerava que no era creïble. No es va comunicar al ministeri públic i va quedar fora de la causa penal contra l'exmarit, una omissió que va emparar la repetició del juí. L'educador va ser condemnat a cinc anys de presó, una pena ratificada pel TSJCV que està pendent de recurs al Tribunal Suprem.
Ara l'alçament del secret judicial ha revelat que, ja el febrer del 2017, el primer psicòleg que va entrevistar la menor, d'un centre alié a la conselleria d'Igualtat, també va dubtar de la versió de la xica per la “incongruència entre allò que relata i la comunicació no verbal” o el fet que no sabera "ubicar en el temps" l'episodi. No obstant això, la va instar a denunciar per la gravetat dels fets. L'expert va comunicar la situació al centre de menors en què estava internada. El psicòleg pertany al Comité Antisida de València. La xica li va contar la situació en una de les visites al centre, a què acudia regularment per a gestionar una paga del pare.
En un primer informe policial conegut en juny (dies després de les eleccions autonòmiques del 28M) sobre els correus electrònics dels col·laboradors de l'exvicepresidenta i exconsellera d'Igualtat es va revelar que el seu gabinet no va creuar correus sobre els abusos fins al 8 d'agost del 2017, és a dir, després de la denúncia de la víctima i de la data en què Oltra diu que va assabentar-se'n.
La investigació sobre els correus és una peça separada de la petició de l'acusació particular que exerceix l'associació Gobierna-te, que presideix l'exdirigent de Vox Cristina Seguí.