Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Compte arrere per a registrar les llistes al Congrés i al Senat

Els únics caps de llista al Congrés per les circumscripcions valencianes de les principals formacions que es desconeixen són els de Vox a Alacant i Castelló

Un ciutadà deposita el vot en una urna / Europa Press

El termini per a presentar les llistes del Congrés i el Senat per a les eleccions generals del 23 de juliol acaba a les dotze de la nit d’aquest dilluns amb algunes incògnites encara per resoldre. Ara per ara, es desconeixen part de les candidatures de Vox i les llistes definitives de Sumar, la confluència que encapçala la vicepresidenta i ministra de Treball Yolanda Díaz.

El PSOE va ser el primer dels principals partits a aprovar ambdues llistes. Ho va fer en l’última reunió del Comité Federal del partit, el 10 de juny amb la polèmica prèvia per l'exclusió de candidats proposats per algunes direccions autonòmiques, com ara la valenciana. Els caps de llista socialistes al Congrés són Diana Morant, per València; Alejandro Soler, per Alacant; i Susana Ros, per Castelló.

Quatre dies més tard, el Partit Popular va presentar les candidatures completes a les Corts Generals. L’anunci es va fer un dia després de tancar un pacte amb Vox per a governar la Comunitat Valenciana en coalició. 

Pel que fa a Sumar, des de la confluència d’esquerres alternatives hi ha hagut un degoteig constant d’anuncis de perfils independents en els últims dies. La confecció de les llistes ha estat marcada per les pressions per part de Podem perquè la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ocupara un lloc d’eixida. Malgrat que la direcció morada ha remarcat que és un "veto injust", ha acceptat el seu paper "modest" en la campanya.

De manera paral·lela, la resta de partits d’aquesta confluència han anunciat qui ocuparà els llocs que han negociat amb els de Díaz. Tant Més-Compromís com Iniciativa del Poble Valencià, les formacions majoritàries de la coalició valencianista, han celebrat primàries. El nomenament de Txema Guijarro com a cap de llista per Alacant al Congrés (quota de Sumar), ha generat polèmica. Figures destacades de Compromís, EUPV i Podem s’havien pronunciat a favor de qui consideraven un candidat de consens, el regidor de Canviem Oriola Carlos Bernabé. 

Quant a Vox, el que ha sigut el presidenciable de la formació en les darreres eleccions autonòmiques, Carlos Flores, serà el primer nom en la llista al Congrés per València, amb Ignacio Gil Lázaro de segon i Julio Utrilla com a tercer. Per Alacant, el fins ara diputat a les Corts David García Gomis serà el cap de llista. José María Sánchez serà el número dos i Eduardo Luis Ruíz Navarro serà el tres. La circumscripció de Castelló l'encapçala el general retirat Alberto Asarta, seguit per la portaveu adjunta a les Corts Llanos Massó i l'advocat Cristóbal Caballero, vicesecretari de la formació a la província. 

Eleccions 23J