Directes
Ara en la televisió
VALENCIANS AL MÓN

La Comunitat Valenciana, Andalusia, Madrid i Múrcia demanen al govern que no "aniquile" el transvasament

El Conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, ha manifestat que l'alternativa al transvasament és “el desert”

El president de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, ha rebut hui els consellers d'Aigua de Madrid, Andalusia i Comunitat Valenciana / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana, Andalusia, Madrid i Múrcia s'han reunit este dilluns en una reunió celebrada al Palau de San Esteban de Múrcia per a reclamar al govern central que recapacite la decisió d'“aniquilar” el transvasament Tajo-Segura, que en les pròximes setmanes modificarà les regles d'explotació.

En la trobada han estat presents el president de Múrcia, Fernando López Miras amb la consellera d'Aigua de Múrcia, Sara Rubira; el conseller d'Agricultura, Aigua, Ramaderia i Pesca de la Generalitat Valenciana, Miguel Barrachina; el conseller d'Agricultura de Madrid, Carlos Novillo; el secretari general d'Aigua de la Junta d'Andalusia, Ramiro Angulo; i el president del Sindicat Central de Regants de l'Aqüeducte Tajo-Segura, Lucas Jiménez.

Els presents han signat una carta a la vicepresidenta tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, a qui acusen de dur a terme 26 retallades al transvasament des d'octubre de 2018 que van suposar 190 hectòmetres cúbics d'aigua.

Barrachina ha manifestat que l'alternativa al transvasament és “el desert” i ha criticat que cada decisió del govern en matèria hídrica és un atac polític.

Per part seua, Rubira ha acusat l'executiu central de dur a terme la modificació de les regles d'explotació del transvasament amb opacitat i augura greus conseqüències per al sector agrari mediterrani. Ha recordat també el perjudici que suposa, a parer seu, l'increment del cabal ecològic del Tajo, que deixarà de rebre entorn de 100 hectòmetres cúbics a l'any. 

Al seu torn, Vedell va assenyalar que l'aigua “és un bé essencial desatés pel Govern d'Espanya” i ha lamentat la modificació del Pla Hidrològic del Tajo i els afectes per al transvasament d'aigua del riu Alberche. El representant andalús ha subratllat que estes autonomies no tindran futur sense aigua perquè és vital no sols per a l'agricultura, sinó també per al turisme i la indústria, i ha posat com a exemple de solidaritat i bona gestió el transvasament Guadiaro-Majaceite per a pal·liar el dèficit històric a Cadis.

Per part del sindicat de regants, Jiménez ha lamentat que “el mal ja està fet” per culpa d'una “política per a acabar amb el transvasament del Tajo”, de la qual ha culpat al govern de Pedro Sánchez. Ha confiat en una reversió dels cabals ecològics aprovats per al riu Tajo perquè els considera una mesura “desmesurada”.

Per a López Miras, el desenvolupament d'estes quatre comunitats autònomes “que representen a 22 milions d'espanyols” ha de ser tingut en compte per l'executiu central. A més ha considerat fonamental el manteniment del transvasament que “vertebra Espanya, i això és precisament el que alguns tracten d'evitar”.

“El transvasament és exemple de solidaritat i de compromís, i fa possible la subsistència d'una agricultura que és riquesa col·lectiva i manteniment per a centenars de milers de persones”, ha ressaltat López Miras.

També et pot interessar