Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Condemnada l'exalcaldessa del Puig Luisa Salvador a nou anys d'inhabilitació per prevaricació

L'Audiència de València considera provat que la socialista va parar el nomenament de la interventora municipal de manera arbitrària

L'exalcaldessa del Puig Luisa Salvador atén À Punt (arxiu) / À Punt NTC

L'Audiència Provincial de València ha condemnat per un delicte de prevaricació Luisa Salvador Tomás, alcaldessa del Puig de Santa Maria pel PSPV entre 2015 i 2023, i li ha imposat una pena de nou anys d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic. La secció cinquena considera provat que la socialista va revocar la comissió de serveis de la interventora municipal de manera arbitrària mentre ocupava l'alcaldia d'este municipi de l'Horta Nord.

Així, segons arreplega la sentència, Salvador va mostrar conformitat de l'alcaldia mitjançant un decret del 25 de novembre del 2019 perquè una funcionària ocupara el càrrec d'interventora a l'Ajuntament en comissió de serveis per un any prorrogable. Al mateix temps, va resoldre sol·licitar la preceptiva conformitat a la comissió de serveis de l'Ajuntament de Rafelbunyol, ja que esta era l'administració local de procedència de la treballadora, i la corresponent autorització a la Direcció General de l'Administració Local per a efectuar el seu nomenament com a interventora al Puig.

Mentre es cursava la tramitació de l'expedient, rebuda la conformitat de l'Ajuntament de Rafelbunyol i a l'espera de l'autorització de l'administració autonòmica, va resoldre invalidar l'anterior decret a causa d'unes "desavinences" sorgides arran de les conclusions exposades per la funcionària en un informe de control en l'exercici de les seues funcions com a interventora de l'Ajuntament del Puig el 4 de desembre del 2019. I tot açò es va fer sense el procediment legalment establit, sense motivar la resolució i sense que concorreguera causa objectiva que justificara la decisió, "actuant per això de manera arbitrària". Així, es va paralitzar el procediment administratiu i es va impedir el nomenament sol·licitat per la funcionària, que va cessar en les seues funcions el 3 de desembre del 2019.

L'Audiència estima, després d'estudiar la prova, que l'actuació de l'exregidora va ser "arbitrària" i, per això, contrària a dret, "tant en la forma com en el fons de la resolució controvertida". Respecte a la desviació de poder en la forma, el tribunal comprova l'existència de dos irregularitats. "La primera es produeix per la falta de motivació de la resolució de l'alcaldessa per la qual acorda el cessament de la interventora, que es trobava en comissió de serveis i, la segona, deriva d'haver dictat el decret sense subjectar-se a cap procediment administratiu", exposa en la sentència.

Tribunals