Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

La Conferència de Presidents autonòmics serà a principis de desembre a Cantàbria

L'habitatge serà el punt central de la cita, però els mandataris territorials del PP asseguren que trauran el debat del finançament

Pedro Sánchez rep la presidenta càntabra, María José Sáenz de Buruaga, este divendres / J.J. Guillén (EFE)

Ja hi ha data aproximada per a la pròxima Conferència de Presidents autonòmics, que estarà centrada en el problema de l'habitatge. Se celebrarà a principis de desembre a Cantàbria, segons ha avançat este divendres la presidenta d'esta comunitat, María José Sáenz de Buruaga, després de reunir-se a la Moncloa amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Esta trobada és una més de totes les que el mandatari socialista manté amb els homòlegs autonòmics.

Buruaga ha confirmat que Sánchez ha traslladat que el seu pla és que la pròxima Conferència de Presidents se celebre a principis de desembre, encara que no ha especificat en quins dies concrets. El cap de l'executiu estatal tampoc ha confirmat si el tema del finançament autonòmic —i, per tant, l'acord amb Esquerra Republicana per a un finançament singular a Catalunya—, estarà en l'agenda de la trobada, segons Buruaga. Però la mandatària autonòmica, del PP, ha deixat clar que, si és necessari, els presidents autonòmics del seu partit forçaran que l'assumpte es pose damunt de la taula.

La celebració de la Conferència de Presidents ha sigut una reclamació constant dels barons territorials del PP des de fa mesos. A la Comunitat Valenciana, el Consell de Carlos Mazón havia presentat fins i tot un recurs contenciós administratiu en el Tribunal Suprem contra "la inactivitat" del president del govern espanyol per no convocar-la. Fins ara, només es coneixia la data d'una conferència preparatòria, prevista per al 28 d'octubre a Madrid. Amb la reunió de Cantàbria culminarà un període de dos anys i mig en què no s'havia convocat la Conferència de Presidents autonòmics, l'òrgan de màxim nivell polític de cooperació entre l'estat i les comunitats. L'última va tindre lloc el març del 2022, a l'illa canària de La Palma.