Directes
Ara en la televisió
GRADA 20:30
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

El Congrés aprova la iniciativa del PP per a reconéixer Edmundo González president de Veneçuela

La moció, que no és vinculant, ha tirat avant amb 177 vots gràcies al suport del PNB, que s'ha sumat al bloc de l'oposició encapçalat pels populars i Vox

Feijóo, este dimecres, al Congrés / Javier Lizón (EFE)
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de setembre 2024 - 15:12 Actualitzat: 11 de setembre 2024 - 22:58

El Congrés ha donat suport a la proposta no de llei del PP per a reconéixer com a president electe de Veneçuela l'opositor Edmundo González, que està a Espanya des del cap de setmana després que el govern de Pedro Sánchez li haja donat asil polític. La moció ha pogut tirar avant amb 177 vots a favor, gràcies fonamentalment al suport del Partit Nacionalista Basc (PNB), que ha decidit secundar-la a pesar que és soci d'investidura de Sánchez. Els cinc diputats jeltzales han sumat el suport al bloc de l'oposició al govern, format pel PP, Vox, UPN i Coalició Canària.

La resolució no vincula l'executiu espanyol, que ja ha deixat clar que no té pensat el reconeixement de González com a guanyador de les eleccions presidencials del país caribeny. El president Sánchez, que està de viatge oficial a la Xina —absent, per tant, en la votació—, ha insistit que la prioritat ara mateix és trobar una eixida democràtica per al poble veneçolà, que podria implicar l'eixida de Nicolás Maduro del poder, i ha defensat que els països de la Unió Europea han de treballar des d'una posició comuna.

La iniciativa també demana, entre altres coses, promoure la “reinstauració” de sancions als dirigents del règim veneçolà i donar suport a la compareixença del Centre Carter perquè detalle les seues conclusions sobre les eleccions. Les proposicions no de llei no tenen efectes pràctics ni jurídics, però sí que en tenen a l'efecte de retratar el posicionament de la cambra, especialment en qüestions que marquen el debat polític, com és el cas de Veneçuela.

La iniciativa es va discutir dimarts en el primer ple en el Congrés després de les vacances estivals, en un debat que van seguir des de la tribuna de convidats els opositors Leopoldo López, Antonio Ledezma —que hui també estava a la tribuna— i Carolina González, la filla d'Edmundo González, que està a Espanya des de diumenge a l'espera que li concedisquen asil polític.