Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Congrés aprova l'ús de totes les llegües oficials a la cambra

La reforma del Reglament és ja oficial després de rebutjar les esmenes a la totalitat del PP i de Vox

La portaveu de Compromís i portaveu adjunta segona de Sumar, Àgueda Micó, aquest dijous al Congrés intervenint en valencià / Efe
21 de setembre 2023 - 12:16

L'ús del català-valencià, el basc i el gallec ja és oficial al Congrés després de l'aprovació definitiva de la reforma del Reglament de la cambra que implantarà totes les llengües oficials en tota l'activitat parlamentària i després de rebutjar les esmenes a la totalitat del PP i de Vox.

La reforma del Reglament que permetrà usar el valencià al Congrés ha sigut ratificada en presència del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, per 180 vots a favor, entre aquests el de la diputada del PP per Orense, Rosa Quintana.

El PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB, el BNG i CC han avalat el plurilingüisme al Congrés, que no obstant això ha rebut els 170 vots en contra del PP, Vox i d'UPN.

A més, aquesta reforma ha inclòs una esmena del PNB que demanava donar validesa jurídica a les traduccions perquè les lleis que s'aproven a la cambra baixa i siguen publicades pel Congrés tinguen caràcter de versió autèntica en totes les llengües oficials de l'Estat.

El ple del Congrés ha rebutjat a més les esmenes a la totalitat del PP i Vox i mentre l'esmena de Vox ha rebut 179 vots en contra i 138 abstencions procedents del PP i d'UPN, la iniciativa dels populars l'han votada a favor els d'Abascal i ha sumat 170 sís enfront dels 179 nos.

El debat d'aquest dijous ha estat marcat per les crítiques de la dreta al PSOE per donar suport a aquesta reforma del Reglament a canvi de les exigències dels independentistes catalans i després de les declaracions del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, d'evitar la judicialització del conflicte a Catalunya.

Així, el PP, Vox i el PSOE han centrat les seues intervencions en la llei d'amnistia que Junts ha posat sobre la taula i en retrets mutus, mentre que els independentistes catalans i bascos han volgut ressaltar la importància d'aquest dia, que han qualificat d'"històric" en haver-se aprovat el plurilingüisme a la cambra.

Micó, la primera diputada valenciana en fer servir la llengua pròpia

Durant la sessió, Àgueda Micó, portaveu de Compromís i portaveu adjunta segona de Sumar, ha pujat a la tribuna per carregar en valencià contra la bancada de la dreta: "Espanya és plural i diversa i mai serà el que ells volen que siga", ha recalcat, abans del "Borja, sigues fort", que ha dedicat a Borja Sémper després de les crítiques en el seu partit per haver usat el basc en el primer debat.

La diputada valenciana també ha replicat les crítiques del PP i Vox pel cost que implica l'aplicació d'aquesta reforma del Reglament i ha afirmat que "garantir drets mai és car, sinó una inversió" i que el que no ix a compte és la corrupció com la que, ha denunciat, ha practicat durant dècades el PP en la seua comunitat.