Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

El Congrés aprova la llei de memòria qüestionada pel pacte amb Bildu

El punt més que més debat parlamentari ha generat preveu la creació d'una comissió que estudie vulneracions de drets humans entre 1978 i 1983 a persones que hagen lluitat "per la consolidació de la democràcia"

Una imatge general del Congrés, aquest dijous / À Punt NTC

El ple del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous, com estava previst, la llei de memòria democràtica, que ha generat crítiques tant per part de la dreta com per part de polítics de la Transició com l'expresident socialista Felipe González pel pacte subscrit entre el govern espanyol i EH Bildu.

Ha eixit endavant el suport de PSOE, Unides Podem, PNB Bildu, PDeCAT, Més País i Compromís, enfront del 'no' del PP, Vox, Ciutadans, Junts i la CUP. Esquerra Republicana i el BNG han optat per l'abstenció perquè encara que aprecien avanços, els continua semblant insuficient. La norma continuarà ara la tramitació al Senat amb vista a ser aprovada definitivament a la tornada de l'estiu.

Aquesta llei, que suposa un aprofundiment en la llei de memòria històrica de 2007, va ser aprovada en Consell de Ministres fa quasi un any, però dos mesos després es va deixar en l'armari perquè el govern espanyol no veia suficients suports per a tirar-la avant, ja que a l'oposició del PP, Vox i Ciutadans es va sumar el rebuig inicial d'ERC.

Va ser el mes de juny passat quan el projecte es va traure del calaix per a reactivar la tramitació, una vegada que PSOE i Unides Podem havien acostat postures amb altres formacions minoritàries. Així, la llei de memòria democràtica va superar la fase de ponència després d'introduir-s'hi diverses esmenes pactades amb Bildu, PNB, el PDeCAT, Més País i Coalició Canària.

Aquest pacte permet salvar la llei de memòria democràtica, que compta amb els suports suficients per a ser aprovada en el Congrés però que naix sense un consens social i polític ampli. La majoria de les víctimes del franquisme i alguns partits d'esquerra com ERC la consideren insuficient, mentre que la dreta i polítics com l'expresident socialista Felipe González han criticat l'acord entre el govern de Pedro Sánchez i EH Bildu per a tirar avant la norma després de l'aprovació de diverses esmenes.

Aquestes són les principals claus de la Llei:

També et pot interessar