Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

El Congrés aprova la llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere

La diputada socialista Carmen Calvo s'ha abstingut en la votació, si bé la resta de diputats del PSOE ha donat suport a la llei 

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, celebra l'aprovació de la llei trans / Chema Moya (Efe)

La majoria del ple del Congrés ha aprovat aquest dijous el projecte de llei trans, que reconeix l'autodeterminació de gènere i desenvolupa un seguit de mesures per a garantir els drets de les persones LGTBI, al qual s'han oposat el Partit Popular, Vox i Ciutadans.

Amb 188 vots a favor, 150 en contra i 7 abstencions, la futura llei arriba així a la recta final de la tramitació parlamentària, després d'unes negociacions complicades, primer en el si del govern espanyol, i posteriorment en la Cambra Baixa, on Unides Podem i PSOE van mostrar les seues diferències en diversos aspectes del text.

La presidenta de la Comissió d'Igualtat i diputada socialista Carmen Calvo s'ha abstingut en aquesta votació, si bé la resta de diputats del PSOE ha donat suport a la llei. Les discrepàncies també s’han donat en el si del PSOE. De fet, va ser el motiu pel qual l'exdiputada de l'Assemblea de Madrid Carla Antonelli abandonà el partit en senyal de protesta quan el grup socialista va demanar ampliar en diverses ocasions el període de presentació d'esmenes, cosa per la qual es va retardar la tramitació del text.

Diversos convidats aplaudeixen després d'aprovar-se la llei trans durant el ple celebrat en el Congrés dels Diputats aquest dijous / Chema Moya (Efe)

Rebuig de part del moviment feminista

Serà el Senat el que reba ara el projecte de llei, que compta amb el rebuig de part del moviment feminista perquè tem que es traduïsca "en un esborrat de les dones", però amb el vistiplau d'organitzacions com la Federació Estatal de Lesbianes Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals i més (Felgtbi+).

En el debat del dictamen del projecte de llei, que va tindre lloc el dimecres passat, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va celebrar que el Congrés "tanque armaris" i "òbriga portes i finestres" amb una llei que aconseguirà assegurar "vides lliures" a les persones trans i LGTBI. El text reconeix la voluntat de la persona com a únic requisit per a canviar de sexe en el registre i en el cas dels menors de 16 anys i majors de 14 hauran d'assistir amb els seus pares o tutors. Només serà necessària la intervenció d'un jutge per al canvi registral quan tinguen menys de 14 anys i més de 12. Els menors de dotze no podran canviar de sexe en el registre, però sí el seu nom en el DNI.

Prohibeix les teràpies de conversió, garanteix a lesbianes, bisexuals i a les persones trans amb capacitat de gestar l'accés a tècniques de reproducció assistida i reconeix la filiació de fills de lesbianes i bisexuals sense necessitat que estiguen casades. I, entre altres coses, contempla una estratègia estatal per a la inclusió social de les persones trans amb mesures d'acció positiva per a aquest col·lectiu en diversos àmbits com el laboral, l'educatiu o d'habitatge.

Des de l'esquerra no hi ha hagut fissures en el suport a la norma, encara que formacions com a ERC i EH-Bildu han lamentat que no s'haja fet el pas de reconéixer els drets de les persones no binàries o d'ampliar els dels migrants.

També et pot interessar