El Congrés aprova per majoria la reforma de les pensions amb el rebuig de PP i Ciutadans

 La proposta del ministre Escrivá tira avant amb els 179 vots a favor del bloc d'investidura, mentre que Vox i Bildu s'hi abstenen

Els ministres de Cultura i Inclusió, Miquel Iceta i José Luis Escrivá, aquest dijous en el Congrés
Els ministres de Cultura i Inclusió, Miquel Iceta i José Luis Escrivá, aquest dijous en el Congrés / J. J. Guillén (Efe)

El ple del Congrés ha donat llum verda aquest dijous el reial decret amb el qual el govern de coalició (PSOE-Unides Podem) culmina la reforma de les pensions. El text, que es tramitarà com ha projecte de llei ha sumat el suport del bloc d'investidura, amb 179 vots a favor, davant del rebuig de PP i Ciutadans (104 vots en contra). A més dels socis de l'executiu, li han donat suport Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el Partit Nacionalista Basc (PNB), Compromís i Més País, entre d'altres. EH Bildu i Vox s'hi han abstingut (61 vots).

En el seu torn de defensa de la norma, el ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha destacat que la reforma naix del "gran acord social i polític" del Pacte de Toledo, compleix les fites compromeses amb Brussel·les i deixa un sistema de pensions públiques "reforçat", que elimina incerteses i "protegeix els joves". "No hi haurà retallades en les quanties de les pensions (...) aquesta és la reforma per a la majoria social", ha destacat Escrivá.

Les primeres crítiques en el debat a aquest últim bloc de mesures han arribat des del PP, que s'ha oposat des de l'inici als canvis. Un rebuig que també han verbalitzat diputats de Vox i Ciutadans. Així, el diputat popular Jaime Olano ha retret "la falta de diàleg i transparència" en l'elaboració d'unes mesures que "es carreguen tots els principis que regeixen el sistema" i "castiga els joves". "És un disbarat econòmic", ha dit la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, que també ha qüestionat la capacitat del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, per a afrontar la situació del sistema de pensions. "És una reforma equivocada", ha amollat el diputat de Vox Pablo Sáez, que tot i això no ha votat directament en contra de la norma.

Entre els suports, el diputat d'ERC Jordi Salvador ha aplaudit "una reforma valenta i coherent amb el bloc de la investidura" i ha destacat els avanços incorporats pel grup independentista per a reduir la bretxa de gènere. La diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua també ha incidit que el nou model reforça alguns dels punts "més febles i precaris" del sistema i ha destacat l'acord segellat per a millorar les pensions mínimes de viudetat. Des del partit basc han explicat que aquests pactes amb l'executiu eren a canvi de l'abstenció i han subratllat que encara hi ha qüestions que han de millorar-se en el tràmit. El PNB ha valorat uns canvis "necessaris i positius" i també ha confiat a corregir alguns aspectes en la tramitació com a projecte de llei.

Els dos partits del govern espanyol han aplaudit la convalidació d'unes mesures que Unides Podem ha qualificat de "victòria" i ha contraposat al que ocorre a França, mentre que el PSOE ha enlletgit els populars que s'hagen oposat a la norma. 

La futura llei ha arribat al Congrés amb el vistiplau de Brussel·les i el suport dels sindicats —la patronal es va despenjar de l'acord— i inclou nombroses mesures per a elevar els ingressos de cara al pic de despesa previst per a finals de 2040. Serà aleshores quan arribe la jubilació de la denominada generació del baby-boom. Junt amb el reforç dels ingressos, via increments de les cotitzacions per als salaris més alts, la reforma recull també iniciatives per a reduir la bretxa de gènere i millorar les pensions mínimes. A més, desenvolupa la possibilitat de triar entre mantindre el període de còmput actual de 25 anys per a calcular la pensió o un model progressiu de 29 anys descartant les 24 mensualitats pitjors.

També et pot interessar

stats