El Congrés aprova revisar el Codi Penal per eliminar el delicte d'injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme

La mesura ha rebut 177 vots favorables de PSOE, Sumar i els partits independentistes i 169 en contra, de PP i Vox

Pla general de l'hemicicle del Congrés dels Diputats
Pla general de l'hemicicle del Congrés dels Diputats / Congrés

El Congrés revisarà el Codi Penal per estudiar si elimina els delictes d'injúries a la Corona, ultratge als símbols nacionals, enaltiment del terrorisme i ofensa als sentiments religiosos. Així s'ha decidit, en prendre en consideració una "Proposició de llei de reforma del Codi Penal per a la protecció de la llibertat d'expressió", presentada per Sumar. La mesura ha rebut 177 vots favorables de PSOE, Sumar i els partits independentistes i 169 en contra, de PP i Vox.

Aquesta proposició de llei proposa, entre altres coses, suprimir els articles 490.3, 491, 504, 525, 543 i 578. A més, modifica els articles 22 i 538, i introdueix un nou article 536 bis, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.

Penalització dels funcionaris que impedisquen el dret a llibertat d'expressió

En concret, es modifica la redacció de l'agreujant 4t de l'article 22 del Codi Penal. A través del nou article 536 bis i la modificació de l'article 538, el text introdueix "penes d'inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic d'un a quatre anys i multa de sis a dotze mesos" per a l'autoritat o funcionari públic que, fora dels supòsits previstos per la llei, impedisca el dret a la llibertat d'expressió o identifique a persones en determinades activitats en les quals s'exerceixen els drets a la llibertat ideològica o de pensament o de llibertat d'expressió.

Tramitació parlamentària

Després de la presa en consideració, aquesta proposició de llei es remetrà a la comissió competent i s'obrirà el corresponent termini de presentació d'esmenes. En el cas que es presenten esmenes a la totalitat de text alternatiu, se celebrarà un debat de totalitat. Una vegada conclòs, i en el cas que aquestes esmenes foren rebutjades, la iniciativa de Sumar continuaria la seua tramitació en ponència i comissió. Posteriorment, el text aprovat pel Congrés es remetria al Senat, per a continuar la seua tramitació parlamentària.

També et pot interessar

stats