El Congrés aprova per unanimitat la llei de l'ELA

La norma agilitzarà l'avaluació de dependència, garantirà cures les 24 hores a pacients en fase avançada i protegirà els cuidadors de les persones malaltes

Aplaudiments, este dijous, al Congrés abans de l'aprovació de la llei sobre l'ELA
Aplaudiments, este dijous, al Congrés abans de l'aprovació de la llei sobre l'ELA / Matias Chiofalo (Europa Press)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2024 - 08:08 Actualitzat: 10 d'octubre 2024 - 13:57

El ple del Congrés ha aprovat definitivament este dijous la llei de l'ELA, que agilitzarà l'avaluació de dependència, garantirà cures les 24 hores a pacients en fase avançada i protegirà els cuidadors de les persones amb esta i altres malalties d'alta complexitat i curs irreversible. La norma, que ha tirat avant amb el suport de tots els grups parlamentaris, és una llarga reivindicació dels pacients. En concret, 344 diputats hi han votat a favor i no s'ha registrat cap vot en contra ni cap abstenció.

El projecte que ix hui de la cambra baixa, que també té l'aval de les associacions de pacients, només haurà d'afrontar un últim pas al Senat per a acabar el tràmit legislatiu. Amb això es posarà fi a l'anhel de les 3.000 persones amb ELA i els seus cuidadors de tindre una llei que millore la seua qualitat de vida després de quasi tres anys de retard en la tramitació.

Després de l'acord aconseguit pel PP, PSOE, Sumar i Junts, la llei va més enllà de les persones amb ELA i s'aplicarà també a les afectades per processos irreversibles i d'alta complexitat, neurològics o no, que complisquen uns determinats criteris, entre ells no haver tingut una resposta significativa al tractament o no disposen d'alternatives terapèutiques i que requerisquen coordinació de cures sanitàries i socials.

A pesar el consens polític, el PP ja va deixar clar que estarà atent al fet que la llei es dote amb 250 milions d'euros a l'any per a garantir el compliment de les seues mesures. Entre elles, el text suposarà agilitzar el reconeixement de la seua discapacitat i dependència i la creació d'un procediment d'urgència per a la revisió de casos amb un termini màxim de tres mesos. Els que estiguen en estats avançats de la seua malaltia disposaran d'una assistència continuada durant 24 hores i aquells que depenguen de dispositius elèctrics tindran garantit el subministrament i comptaran amb bonificacions de les tarifes i la instal·lació de sistemes alternatius quan es produïsquen talls d'energia.

També dedica un buit als seus cuidadors, de manera que arreplega la capacitació específica dels quals han deixat el seu ús per a dedicar-se al dependent, que podran mantenir la base de cotització del seu anterior treball sense que afecte la seua pensió futura. A més, la futura llei crea un Registre Estatal de Malalties Neurodegeneratives, amb dades sobre la seua prevalença.

Una vegada s'aprove, seran les comunitats autònomes les que, en exercici de les seues competències, desenvolupen els aspectes socials i sanitaris per a aplicar-la correctament.

També et pot interessar

stats