El Congrés avala el decret de la mascareta en exteriors amb l’abstenció i crítica dels seus socis
Les forces polítiques que han donat el suport al decret han advertit que ho fan perquè s'han inclòs altres assumptes en la redacció del text
El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts la convalidació del reial decret llei que recull l'obligatorietat de l'ús de la mascareta per a les persones majors de sis anys, en qualsevol espai tancat o a l’aire lliure d’ús públic, així com en els mitjans de transport públic. S'ha aprovat amb 162 vots a favor, 153 en contra i 28 abstencions.
El text també estableix les excepcions a aquesta obligatorietat, com pot ser durant la pràctica d'esport individual o d'activitats en l'exterior, sempre que es mantinga una distància mínima de 1,5 metres amb altres persones no convivents. Tampoc estan obligades a portar-la les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús.
Amb aquesta mesura, l’executiu tracta de contindre l’increment de casos durant la sisena onada de la pandèmia, malgrat les crítiques de l'oposició i dels seus socis parlamentaris. Després de la votació al Congrés dels Diputats, el text es tramitarà com a projecte de llei pel procediment d'urgència.
L’oposició, radicalment en contra
Durant el debat de la convalidació de la norma, les forces polítiques que han donat el suport al decret han advertit que ho han fet perquè el govern central ha inclòs altres assumptes en la redacció del text.
Un faculta els professionals de la medicina i la infermeria jubilats, però contractats en centres sanitaris públics i privats amb motiu de la pandèmia, a poder compatibilitzar aquestes tasques amb la pensió durant tot aquest any. Així mateix, permet de manera temporal i transitòria contractar especialistes en Ciències de la Salut amb titulació obtinguda fora de la UE.
Un altre és l'actualització de l'IPC de les pensions no contributives, mínimes o de viudetat, entre altres, mitjançant un únic pagament que els beneficiaris hauran de percebre abans de l'1 d'abril d'enguany. La inclusió d'aquest punt en aquest reial decret llei de caràcter sanitari ha enfadat tant l'oposició com els socis del Govern.