Directes
Ara en la televisió
LES NOTÍCIES DEL MATÍ
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El Congrés avala per majoria absoluta l'ús de les llengües oficials

PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC han votat a favor que es reforme el reglament de la cambra baixa

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián en el primer ple del Congrés / Efe
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de setembre 2023 - 15:22 Actualitzat: 19 de setembre 2023 - 17:44

El Congrés ha avalat aquest dimarts per majoria absoluta l'ús de les llengües oficials en tota l'activitat parlamentària. PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC han votat a favor que es reforme el reglament de la cambra baixa perquè es puga implantar l'ús del català-valencià, basc i gallec en els plens, les comissions, i en totes les iniciatives, que hauran de requerir intèrprets. També han votat a favor Junts i Coalició Canària (CC).

Ha sigut la primera votació electrònica que ha tingut lloc en el Congrés en aquesta legislatura i ha acabat amb 179 vots a favor, 171 en contra i cap abstenció. A més, en la primera votació plenària que no ha sigut per crida s'han emés un total de 347 vots —335 presencials i 12 telemàtics— cosa que significa que tres de ses senyories no han votat.

A partir d'ara s'obri un termini de 48 hores per a presentar esmenes a la totalitat i esmenes parcials, que molt previsiblement seran rebutjades en el debat que tindrà lloc aquest dijous. De fet, Vox ja ha anunciat que presentarà esmena a la totalitat perquè la reforma suposa un atac al principi de la indissoluble unitat d'Espanya que estableix la Constitució i ataca directament la importància de la llengua espanyola com a element de cohesió política i territorial.

Celebració dels diputats bilingües

La portaveu de Junts en el Congrés, Míriam Nogueras, ho ha celebrat i ha afirmat que la possibilitat d’utilitzar el català-valencià a la cambra baixa li semblava impossible. En aquest sentit, ha afirmat que s’ha obert un camí “imparable” cap a la llibertat, i es parlarà del dret a l'autodeterminació “d'ací a poques setmanes”. En la seua intervenció en el ple Nogueras ha dit que la desconfiança de Junts cap als partits espanyols els ha portat a desbloquejar en poques setmanes aquest tema, que va ser una de les condicions per a l'acord de la mesa del Congrés.

"Volem fets, no paraules", ha agregat, per a afegir que la seua formació, a la qual han tingut "en un racó", té una agenda que "ni s'esperaven".

La portaveu del PSC-Units en el Parlament, Alícia Romero, ha posat en valor la “riquesa plurilingüe” d'Espanya i ha expressat la seua satisfacció afirmant que, per al seu partit, aquest “és un dia d'alegria”.

Diputats valencians del PSPV i Compromís-Sumar al Congrés també han destacat que la implantació de les intervencions en llengües cooficials suposa un "dia històric" en el qual la cambra baixa ja "s'assembla més a l'Espanya real". El PSPV ha remarcat que aquesta jornada marca "un abans i un després" al Congrés. "Estem en un dia històric per a la nostra terra, per a la llengua", ha manifestat l'exministre i diputat per València José Luis Ábalos en un vídeo difós pel partit al costat dels seus companys de grup.

Per part seua, el líder del PSPV, senador territorial i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, en un comunicat, assegura que l'inici de l'ús de les llengües cooficials al Congrés és "un dia clau" que ens fa avançar com a país "malgrat el vot en contra del PPCV" en "una mostra més de la poca importància que li donen a la nostra llengua".

I des de Compromís, la portaveu adjunta de Sumar, Águeda Micó, ha lamentat que era una "anomalia democràtica" en un estat plurilingüe que no s'usaren les llengües cooficials al Congrés, atés que el 30% de la població és bilingüe. En aquest sentit, ha criticat que l'actitud de la dreta denota una "falta de respecte" al pluralisme del país.

Sémper fa part del seu discurs en euskera

La nota curiosa l’ha posada el diputat del PP Borja Sémper que, després d’afirmar aquest dilluns que el seu partit no utilitzaria les llengües cooficials al Congrés perquè era “fer el babau”, ha fet part del seu discurs en euskera. Després, als corredors del Congrés, el diputat del PNV Aitor Esteban ha fet notar l’evident contradicció de Sémper en declaracions als mitjans. “Al final ha fet el babau, no? Utilitza l’euskera per a defendre que no s’ha de parlar en euskera”, ha dit. 

També et pot interessar