El Congrés debat una proposició de llei per a evitar l'exhibició en espais públics de símbols excloents
La mesura presentada pel PP considera la possibilitat de destituir els alts càrrecs que permeten llaços grocs o estelades.
El ple del Congrés debat aquest dimarts de vesprada una proposició de llei del PP per a evitar l'exhibició en espais públics de símbols excloents, com els llaços grocs o les estelades. A més, considera la possibilitat de destituir els alts càrrecs que ho permeten. La proposició preveu que es considerarà il·legal la col·locació o la reproducció gràfica de símbols, lemes o ensenyes de naturalesa partidista i que vulneren la neutralitat institucional als espais públics.
Segons el PP, no es tracta de perseguir els ciutadans que col·loquen aquest tipus de símbols, sinó de garantir que les autoritats tampoc no ho facen i que, a més, ho impedisquen.
Aquesta norma vol assumir el règim sancionador ja arreplegat en la Llei de transparència i bon govern, que preveu des de l'amonestació de l'alt càrrec en cas d'infracció lleu fins a la destitució per una falta molt greu, com ara l’incompliment dolós o culpós, que comporta la impossibilitat de tornar a un lloc de responsabilitat semblant en un període entre 5 i 10 anys.
També podran ser sancionats els empleats públics que tinguen coneixement de l'exhibició d'aquests símbols i no ho comuniquen a les autoritats basant-se en el principi de la neutralitat institucional.
A més, la proposició de llei tracta d’oferir la màxima protecció a la figura del rei, la bandera estatal i les autonòmiques, l'escut i l'himne, a més dels símbols autonòmics, locals i de la Unió Europea.
Els populars assenyalen les sentències del Tribunal Suprem que subratllen la necessitat de preservar aquesta neutralitat institucional i destaquen el criteri del defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, per a qui la llibertat d'expressió té el seu límit en la neutralitat de les institucions, de manera que l'espai públic, com places i carrers, siga un espai per a la convivència
Els efectes de la norma en casos concrets
Sobre els efectes que podria tindre aquesta norma en casos concrets, el PP es refereix al president català, Quim Torra, que no podria acudir al Palau de la Moncloa amb un llaç groc a la solapa, o el d'un cirurgià d'un hospital públic que no podria operar amb aquest mateix símbol a la solapa de la bata.
El PP vol evitar que hi haja enfrontaments entre ciutadans, com els ocorreguts a Catalunya entre els que posen llaços grocs independentistes i els que en lleven, de manera que "siguen les autoritats, i no els ciutadans, els que garantisquen la legalitat".
La norma no afecta les balconades
El PP deixa clar que totes aquestes mesures es refereixen a espais públics, de manera que queden fora els de caràcter privat, com poden ser les cases particulars o les balconades on els independentistes posen llaços grocs.