Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

El Congrés dona per aprovada la llei d'antecedents retornada pel Senat i l’enviarà al BOE

La majoria progressista de la cambra baixa ha aprovat l’informe dels lletrats, desestimant la votació en contra del Senat siga un veto

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Congrés dels Diputats ha donat per aprovada la llei d'antecedents penals que permetrà l'eixida anticipada d'alguns etarres de presó, ja que la majoria progressista de la cambra ha aprovat l’informe dels lletrats que no entén la votació en contra del Senat com un veto.

Ahir dilluns, el president de la cambra alta, Pedro Rollán, va anunciar després de la votació en contra del ple a l’esmenada llei que entenia eixe rebuig per majoria absoluta com un veto i, per tant, es retornava al Congrés amb un informe dels lletrats de la cambra alta que avalava la decisió. 

Però este dimarts, en contra del que havia demanat el Senat i després d’escoltar els serveis jurídics de la cambra baixa, la Mesa del Congrés ha decidit donar la llei per aprovada i enviar-la al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per a la seua publicació. 

El Senat va rebutjar este dilluns la llei que permetrà als presos espanyols convalidar les penes que ja hagen complit en altres països de la Unió Europea, igual que ja ocorre en la resta d'estats membres, gràcies a la majoria absoluta del PP i els vots dels senadors de Vox i UPN. Una maniobra amb què esperaven endarrerir uns dies més la tramitació parlamentària de la norma perquè, en considerar Rollán que la votació en contra equivalia a un veto, va retornar el text de nou al Congrés. 

Però el portaveu del PSOE en el Congrés, Patxi López, després de la votació, ja va avançar la possibilitat que la cambra baixa decidira enviar el text al BOE directament. López va explicar que el Senat havia “votat en contra” de la llei perquè “el veto té un recorregut reglamentari que esta votació no ha complit”. Per tant, va afirmar, el seu partit entenia que no hi havia hagut un veto, sinó una votació en contra, i que considerava que el text “podria anar directament al BOE” i no necessitaria ser votat de nou en el Congrés.

Vox es planteja acudir al Constitucional

En roda de premsa, Millán considera que la Mesa del Congrés està utilitzant “la Cambra al seu gust de manera caciquil” i ha fet al·lusió a l'article 132 del Reglament del Congrés, segons el qual, les iniciatives que han obtingut el veto del Senat, són votades novament en el ple del Congrés per a la seua aprovació definitiva. “Que siguen els grups els qui es retraten”, ha reclamat.

Així mateix, ha avançat que des del seu partit demanaran al PSOE que retire el projecte de llei després d'haver-se posat de manifest el “rebuig” tant de les cambres com de la societat, segons ha defensat la portaveu. 

També ha dit que no descarta portar l’assumpte al Tribunal Constitucional, però com que no tenen diputats suficients per a un recurs d'inconstitucionalitat, podrien optar per la via del recurs d'empara si la Mesa del Congrés rebutja les seues demandes.