Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El Congrés s'enfronta a tres decrets de mesures anticrisi sense els suports garantits

Junts manté el pols amb el govern i Podem amenaça també amb frenar els decrets

El Congrés busca aprovar tres decrets de mesures anticrisi sense els suports necessaris / À Punt NTC

Pedro Sánchez té aquesta setmana la primera gran prova amb els socis d'investidura. Dimecres, el Congrés vota tres decrets de mesures anticrisi i, de moment, no té els suports garantits.

Per una banda, Junts manté el pols amb el govern. Els de Puigdemont demanen retirar els decrets i negociar de manera individualitzada cada tema. Si això no ocorre, el sentit del vot serà negatiu, segons han amenaçat.

Per la seua banda, Podem amenaça també de frenar els decrets i té en el punt de mira la reforma del subsidi per a desocupats, aprovada pel ministeri de Yolanda Díaz. Segons han assegurat veus dins del partit, el decret "conté retallades a les pensions", una acusació que nega el govern. El ministre Ernest Urtasun, de Sumar, ha replicat que "la política útil és la que no juga a la politiqueria amb mesures essencials".

Per part seua, Esquerra i Bildu demanen que els paquets de mesures anticrisi es negocien com a proposicions de llei, per a poder reparar carències, gràcies a les esmenes.

Tot i aquest escenari, des del govern es mostren optimistes. La vicepresidenta quarta i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que "estic convençuda que d'ací a dijous trobarem aquells elements que permeten convalidar un decret, que no és per al govern, és per a la gent".

La negociació està oberta fins i tot amb el PP, que demana abaixar l'IVA del gas i de l'electricitat, de tots els aliments i també l'IRPF. Però Feijóo no té cap intenció de posar-li-ho fàcil. "El govern s'equivoca si pretenen pressionar-nos, no li arreglarem els problemes interns del desgovern", ha afirmat.

En Vox, Santiago Abascal acusa els populars de ser la taula de salvació del govern de Pedro Sánchez.