El Congrés tramita la reforma que permetrà dissoldre associacions que enaltisquen el franquisme amb suport del PP

Vox s'ha quedat a soles votant en contra d'admetre esta iniciativa socialista, que desenvolupa la llei de memòria democràtica

Votacions al Congrés dels diputats
Votacions al Congrés dels diputats / À Punt NTC

El ple del Congrés ha aprovat este dimarts la presa en consideració de la proposició de llei del PSOE que reforma la llei reguladora del dret d'associació, perquè es puguen dissoldre entitats que enaltisquen el franquisme i humilien les seues víctimes. El procés es podrà iniciar a instàncies de la Fiscalia i concretar-se només mitjançant resolució judicial.

La tramitació de la iniciativa ha rebut el suport de tot l'hemicicle, excepte de Vox, únic grup que hi ha votat en contra. El PP també l'ha secundada, malgrat que durant el debat havia acusat el PSOE d'utilitzar el dictador Francisco Franco com a "comodí".

Encara que els socis del govern espanyol han votat a favor de la tramitació, diversos d'ells han anunciat que presentaran esmenes, perquè consideren que la norma ha de ser més ambiciosa. A més, ERC i Junts han posat en dubte que es vaja a poder aplicar, perquè deixa la dissolució d'estes associacions en mans dels tribunals.

Amb esta iniciativa els socialistes donen compliment a la disposició addicional setena de la llei de memòria democràtica, que data d'octubre del 2022, i que ja preveia la modificació de la llei d'associacions en este sentit.

Un any de retard

No obstant això, la reforma arriba amb un any de retard, perquè havia d'haver sigut promoguda a tot tardar l'octubre del 2023, dotze mesos després de l'entrada en vigor de la llei de memòria democràtica. Per a poder accelerar la seua aprovació, els socialistes han optat per impulsar la reforma a través d'una proposició de llei, en comptes de mitjançant un projecte de llei del govern.

La proposta del PSOE consisteix en la inclusió d'una disposició addicional en la citada norma, per a incloure com a causa de dissolució "la realització d'activitats que constituïsquen apologia del franquisme".

La futura norma especificarà que eixa apologia es podrà produir "bé enaltint el colp d'estat del 1936, o la dictadura posterior, o bé enaltint els seus dirigents, quan concórrega menyspreu i humiliació de la dignitat de les víctimes del colp d'estat del 1936, de la guerra d'Espanya o del franquisme, o incitació directa o indirecta a l'odi o violència per la seua condició de tals".

Per resolució judicial

En eixa disposició s'especifica que la dissolució haurà de realitzar-se mitjançant resolució judicial i que correspondrà al Ministeri Fiscal "l'exercici de l'acció en esta mena de processos".

A més, la proposició de llei del PSOE deixa clar que el motiu de dissolució s'aplicarà amb independència dels fins teòrics i activitats plasmats en els estatuts i que l'associació qüestionada haja complit o no el deure d'inscripció registral, atés que este es preveu només a l'efecte de publicitat.

Durant el debat alguns partits com Bildu i el BNG han demanat que s'actue ja per a dissoldre també fundacions com la que porta el nom de Francisco Franco. Des del Ministeri de Cultura, que dirigeix Ernest Urtasun, ja s'han fet passos amb eixe objectiu.

Els supòsits pels quals s'instaria l'extinció d'associacions o fundacions com la citada són els mateixos i la diferència consisteix en el fet que, en el cas de les associacions, el procés l'iniciaria el protectorat dependent del Ministeri de Cultura i, en el de les associacions, esta tasca recaurà en el Ministeri Fiscal. Això sí, en tots dos casos la decisió final correspondrà a un jutge.

També et pot interessar

stats