El Congrés vota aquest dimarts la proposició de llei orgànica d'amnistia
El text haurà de sotmetre's a una votació final de conjunt on s'exigeix una majoria absoluta per a aprovar-lo
La futura llei d'amnistia continua fent camí. Aquest dimarts, el ple del Congrés celebra aquest dimarts una sessió extraordinària per a debatre i votar el dictamen de la Comissió de Justícia, a la proposició de llei orgànica d'amnistia, batejada com llei "per a la normalització institucional, política i social a Catalunya". En la sessió, que està prevista per a les 15:00 hores, també s'han de votar les esmenes que es mantinguen vives i els vots particulars que, si és el cas, s'hi han presentat.
De moment, continua la incògnita de si hi haurà canvis d'última hora en el text. Esther Peña, portaveu del PSOE, ha insistit a recordar que l'objectiu del partit és que la llei s'aprove tal com està, és a dir, deixant fora de l'amnistia els delictes de terrorisme que violen de forma greu els drets humans. Sumar, l'altra pota del govern de coalició, no ha decidit si donarà suport a les esmenes de Junts i Esquerra, que mantenen fins a l'últim minut les que demanen l'eliminació del terrorisme de la norma. Mentre Junts guarda silenci, Esquerra admet que la llei "no és perfecta, però sí la millor possible".
Pel seu caràcter orgànic, el text resultant de votar les esmenes se sotmetrà a una votació final de conjunt, en la qual necessita majoria absoluta per a ser aprovat. La votació final serà pública i per crida, com ha sol·licitat el Partit Popular. Si obté almenys 176 vots a favor, la iniciativa es remet al Senat per a continuar la tramitació parlamentària, i en cas contrari es retorna a la comissió.
La proposició de llei orgànica va iniciar la tramitació el passat 12 de desembre amb la presa en consideració d'aquesta iniciativa del PSOE en el ple de la cambra. També en sessió plenària extraordinària, celebrada el 10 de gener, la cambra va rebutjar els textos alternatius presentats pels grups parlamentaris Vox i Popular en el Congrés.
Una vegada va finalitzar el termini de presentació d'esmenes a l'articulat, la ponència creada en el si de la Comissió de Justícia per a tramitar aquesta reforma es va reunir el 18 de gener per a emetre el seu informe, que, juntament amb les esmenes presentades, es van debatre en comissió el dimarts 23 de gener.
En aquesta sessió, la comissió va dictaminar la proposició de llei. El dictamen inclou l'informe de la ponència, modificat amb la inclusió de dues esmenes transaccionals, presentades per set grups parlamentaris i que afecten l'apartat 2 de l'article 2, que detalla les excussions a l'aplicació de l'amnistia; i a l'article 4, relatiu als efectes sobre la responsabilitat penal, als quals es fa referència també en l'apartat V de l'exposició de motius.
Precisament el 18 de gener passat, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va exigir al president del govern que parara la llei d'amnistia, després del "demolidor" informe dels lletrats de la comissió de justícia del Congrés, que es va conéixer el dia anterior.
El líder de l’oposició, en una compareixença al Senat sense preguntes, assenyalava que el Congrés "s'assembla més al Parlament de Catalunya", en el qual "les normes de funcionament intern es van soscavar en favor de l'independentisme".