Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Aprovada la llei de la infància, que retarda la prescripció dels delictes

La prescripció computarà a partir que el menor complisca 35 anys, i no amb la majoria d'edat, com passa ara a Espanya, on es denuncien 38.000 agressions a l'any

Dramatització dels abusos a una menor en una fotografia d'arxiu / Shutterstock

La majoria del Congrés ha votat a favor de la llei de protecció a la infància contra la violència, una norma que retarda l'edat en què comença a computar-se la prescripció del delicte, ara fixada en els 18 anys, i la situa a partir del moment en què la víctima complisca 35 anys. Amb aquest canvi es vol evitar que els casos queden impunes, ja que les denúncies es produeixen molts anys després de l'agressió al menor.

El projecte de llei ha incorporat l'ampliació d'aquest termini a última hora, després d'una esmena pactada entre PSOE, Unides Podem, PP, Ciutadans, Bildu, Grup Plural, BNG, Més País i el Grup Republicà. Víctimes d'abusos i entitats socials havien demanat, però, ampliar-ho encara més, fins als 40 anys. La norma ix del Congrés amb el vot en contra de PNB, perquè entén que envaeix competències i de Vox, per motius ideològics. PDeCat i EH Bildu han optat per abstindre-s'hi.

El text també reforça el dret del xiquet a ser informat, no sols escoltat, en processos administratius i judicials i a formular denúncia de manera personal i directa. En l'última revisió s'ha aplicat la perspectiva de gènere, s'han eliminat plantejaments com la síndrome d'alienació parental (SAP) i s'han incorporat mesures del Pacte d'Estat contra la Violència Masclista.

38.000 agressions a menors cada any a Espanya

La vespra de la votació, l'organització en defensa de la infància Save the Children ha presentat mig milió de firmes al Congrés en suport al projecte de llei, que considera que converteix Espanya en el país "amb el marc de protecció més ambiciós d'Europa i probablement del món". Durant el debat ha estat present el pianista britànic James Rhodes, víctima d'abusos sexuals quan era un xiquet, i que es troba entre els més destacats impulsors de la norma, que ja du 12 anys de treball.

Save the Children assegura que cada any es denuncien més de 38.000 casos de violència contra la infància a Espanya, i recorda que el menor és la víctima en quasi la meitat dels abusos sexuals que arriben a instàncies policials. Però l'organització estima que això és només la punta de l'iceberg, perquè la majoria dels casos queden ocults, ja que es produeixen en l'àmbit familiar.

Marge de millora

El projecte de llei passarà ara al Senat, on haurà de seguir la seua tramitació en comissió i ple, què alguns partits volen aprofitar per a continuar incorporant millores via esmenes. Organitzacions de defensa de la infància i associacions de víctimes reclamen canviar el reconeixement que dona la llei als serveis socials com a "agents de l'autoritat", la qual cosa els atribueix la presumpció de veracitat, perquè entenen que podria causar indefensió a les famílies davant de l'administració, en casos com la retirada de tutela dels menors.

De la norma queden fora, al final, per la falta de suport del grup socialista, les propostes d'Unides Podem, de no permetre la participació en espectacles i escoles taurines als menors i que en els casos de desnonaments de famílies amb xiquets s'oferisquen solucions residencials adequades i suport psicosocial.

També et pot interessar