Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El Congrés vota reconéixer Edmundo González com a president de Veneçuela

El PP ha aconseguit el suport dels diputats de Vox, el PNB, CC i UPN, 177 del total, per a la seua proposició no de llei

El Congrés (arxiu) / À Punt NTC

El Congrés té previst reconéixer Edmundo González com a legítim president de Veneçuela, després que el PP haja aconseguit el suport dels diputats de Vox, el PNB, CC i UPN (177 en total) a la seua proposició no de llei. La diputada popular Cayetana Álvarez de Toledo, molt involucrada en l'oposició veneçolana, ha defensat la iniciativa (amb els opositors Leopoldo López, Antonio Ledezma i Carolina González, la filla d'Edmundo González, presents en la tribuna de convidats).

Álvarez de Toledo ha esgrimit una desena d'arguments per a recaptar el suport dels diputats, entre ells, que Edmundo González va guanyar les eleccions amb el 67% dels vots, "com ho acrediten les actes electorals recaptades pels ciutadans". Citant informes de l'ONU, ha denunciat un "robatori electoral a mà armada" i "repressió" en forma de detencions arbitràries o tortures.

A més, ha criticat amb duresa l'esmena proposada pel PSOE, que considera "menyspreable", perquè no reconeix la victòria de González i afavoreix la labor de mediació de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que per al PP és, en canvi, "una relació d'intimitat amb la dictadura de Maduro".

La diputada popular també ha tingut paraules d'elogi per a la dirigent opositora María Corina Machado, "l'heroïna del segle XXI", i ha emplaçat Pedro Sánchez al fet que la cride "i treballe perquè Edmundo González siga president el 10 de gener i qui se'n vaja a l'exili siga Maduro".

El PSOE advoca per "solucions reals"

El PSOE ha donat a entendre que no donarà suport a la iniciativa del PP. La seua diputada Cristina Narbona ha considerat que és necessari "buscar solucions reals" i "no generar expectatives falses". A més, ha demanat no enganyar els veneçolans, ja que el reconeixement de González com a president no és "una espècie de vareta màgica que fa desaparéixer per encant a Maduro".

“Cal treballar amb eficàcia, buscant solucions reals i no intentat fer que els veneçolans siguen l'ariet del PP contra qualsevol cosa que faça el govern de Pedro Sánchez. No instrumentalitzen als veneçolans”, ha reclamat.

Narbona ha recordat que cap govern de la Unió Europea, tampoc els de tall conservador, ha plantejat fins a este moment “l'oportunitat i conveniència” de reconéixer a González com a president, un argument que no convenç el PP, que ha recordat que Espanya sí que va trencar el consens europeu en reconéixer Palestina com a estat.

El PNB comprén la posició del govern, però dona suport a la iniciativa

En suport de la iniciativa popular s'ha posicionat el PNB, que ha mostrat comprensió davant la postura del govern de no reconéixer González per a no perjudicar la intermediació, però ha defensat que esta iniciativa no pot fracassar, perquè suposaria una victòria moral per al règim de Nicolás Maduro.

El portaveu dels nacionalistes bascos, Aitor Esteban, ha destacat, a més, que la proposició no de llei no té efectes jurídics, al mateix temps que ha sostingut que el govern ha actuat correctament, no reconeixent la victòria proclamada per Maduro i donant asil a González Urrutia davant la "repressió brutal".

La proposició ha suscitat també el suport d'UPN i de Coalició Canària.

Vox critica el PP i el PSOE

Vox, igualment en el vot a favor, ha criticat tant el PSOE com el PP per la seua posició "ambigua" i per no secundar verdaderament la causa veneçolana, segons el seu diputat José María Sánchez, per la qual cosa "no tenen autoritat" per a abordar l'assumpte.

Els grups independentistes fan comparacions amb Catalunya

Junts, per part seua, no ha revelat el sentit del seu vot, en centrar la seua intervenció a criticar la "hipocresia" del govern del PSOE i al PP per pretendre defensar els drets dels veneçolans i no fer el mateix amb els dels dirigents independentistes catalans.

Al costat del no dels socialistes s'ha posicionat ERC, que ha relacionat la defensa que ha fet el PP de la sobirania de Veneçuela amb Catalunya: "Als catalans ens hauria encantat escoltar-ho l'1-O, ens hauríem estalviat un munt de pals", ha afirmat Gabriel Rufián. A més, ha anomenat "hipòcrites" al PP i ha retret al PSOE que donen cabuda en este país "a tota l'oposició ultra i colpista veneçolana".

Sumar i Podem, en contra

Des de Sumar, Gerardo Pisarello ha sostingut que el seu grup no validarà "la hipocresia" de la qual ha acusat el PP i ha culpat a les "dretes radicalitzades" del Congrés d'usar el llenguatge del piròman a Veneçuela.

També Podem votarà en contra. El seu portaveu, Javier Sánchez, ha lamentat que "este PP tan democràtic amb Veneçuela" aposte per sancions "per a intentar asfixiar" al país i defense que Espanya reconega al candidat que a ells els agrada: "el candidat de l'extrema dreta: Guaidó 2.0".

També et pot interessar