El Congrés vota la reforma de la llei del "només sí és sí"
La vespra del 8M s’escenifica la divisió més gran en la coalició de govern en aquesta legislatura
Després d’un llarg estira-i-arronsa entre els socis del govern de coalició a propòsit de la reforma de la llei de garantia integral de la llibertat sexual —més coneguda com a llei del "només sí és sí"— aquest dimarts el Congrés debatrà i votarà la proposta del PSOE per a reformar la llei.
Si res no canvia a última hora, la reforma presentada pel partit majoritari dels socis de govern (PSOE) tirarà avant amb els vots de PP, Vox, Ciutadans, PNB i PdCat. Això ha disparat la tensió al si del govern de coalició, ja que Podem acusa els socialistes de traïció al feminisme, i no es tanquen a arribar a un acord in extremis. Però tenen ben clar que, en cas de no ser així, hi votaran en contra. Aquest dilluns la portaveu de la formació morada Alejandra Jacinto ha fet una última crida a favor dels drets de les dones i ha reiterat que esperen no veure “la foto de la vergonya” que supose que el PSOE s’alinee amb partits antifeministes. El PSOE, per la seua banda, ha demanat al seu soci de govern que recapacite la seua posició de cara a la votació i la seua decisió de votar en contra si no s'arriba a un acord.
El consentiment, el centre de la disputa
El partit a què pertany la ministra d’Igualtat, Irene Montero, cartera impulsora de la nova llei, s’ha mostrat reticent a reformar-la, afirmant que la norma està ben redactada i que les rebaixes de penes de presó i els excarceraments que s’han produït des de la seua entrada en vigor responen al “masclisme dels jutges”. Així mateix, quan el PSOE va anunciar que reformaria la llei, des de Podem han insistit que el consentiment ha de continuar estant en el centre de la llei i que no es pot "tornar al Codi Penal de La Manada", encara menys si s’ha de fer comptant amb el suport de la dreta.
Però en el PSOE han defés des del primer moment en què presentaren la proposta de reforma que aquesta no torna a la distinció entre abús i agressió sexual ni toca la definició del consentiment. Sí que recupera les penes anteriors a entrar en vigor la llei quan hi haja violència, intimidació o s'haja anul·lat la voluntat de la víctima: la forqueta d'un a cinc anys de presó quan no hi haja penetració i de sis a dotze quan sí que n'hi haja, sempre que en aquests casos hi haja hagut violència, intimidació o s'haja anul·lat la voluntat de la víctima. L'objecte de la reforma, segons ha explicat el diputat Patxi López, és "corregir els efectes no desitjats d'una bona llei" i "acabar amb l'alarma social" que havien generat la rebaixa de condemna a agressors sexuals. S'augmenten penes i es "delimiten" les forquetes perquè les condemnes siguen "molt més correctes" quan la reforma entre en vigor.