El Consell adverteix que la supressió del FLA extraordinari seria "una tragèdia" per a les finances valencianes
El govern valencià reclama a l'espanyol que autoritze ja el mecanisme dotat amb 3.000 milions d'euros per a compensar el dèficit causat per "l'infrafinançament"
El govern valencià s'ha mostrat preocupat este dimarts per la possible supressió del Fons de Liquiditat Autonòmic extraordinari (FLA extra) de 3.000 milions que l'executiu espanyol ha d'autoritzar perquè l'autonòmic puga fer front a despeses en serveis socials que no arriba a cobrir per l'infrafinançament. Un mecanisme addicional que l'Estat aprova cada any per a compensar el dèficit que registren les comunitats pitjor finançades i que enguany el Ministeri d'Hisenda no ha ratificat en el temps i forma habituals.
Primer ha sigut el president de la Generalitat, Carlos Mazón, que ha verbalitzat l'"estupor i pànic" que li genera la possible eliminació d'este recurs, que és crucial per a la viabilitat econòmica de l'administració autonòmica i que podria abocar a "un col·lapse dels pagaments socials" si no es fa realitat.
Poc després s'ha pronunciat al respecte la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, que ha comparegut en la roda de premsa posterior al ple del Consell, acompanyant la vicepresidenta primera i portaveu, Susana Camarero. Merino ha assegurat que la confirmació que enguany no hi haurà FLA extraordinari per a la Generalitat (com temen) seria "una tragèdia per a les finances" de l'administració autonòmica. Este instrument que permet finançar dèficit no autoritzat, ha recordat, és "l'únic que des de fa anys dona a la Generalitat oxigen per a pagar els proveïdors i fer front als serveis públics fonamentals", per exemple en despesa hospitalària.
"Era el pulmó de la Generalitat i ens agradaria no dependre'n", ha insistit la consellera d'Hisenda, que ha remarcat que la situació financera del govern valencià no és per culpa d'esta autonomia, sinó d'un sistema de finançament "injust i desigual" que el govern espanyol no ha reformat encara i que provoquen un infrafinançament "clarament i objectivament reconegut per tots". Davant d'esta situació, el govern valencià insta l'espanyol a reconsiderar la situació i abonar els fons addicionals que necessita per a cobrir les despeses socials.
D'altra banda, el ple del Consell ha aprovat este dimarts el decret llei que permetrà augmentar el deute de la Comunitat Valenciana en 700 milions d'euros addicionals, transferència econòmica que ja ha autoritzat el govern espanyol. Estos diners, que es consignaran amb una ampliació pressupostària de l'exercici 2024, es destinaran a sufragar les mesures de resposta immediata i recuperació adoptades per la Generalitat; per exemple, els paquets d'ajuda desplegats per a compensar famílies i empreses damnificades.