Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

El Consell apel·la a la "responsabilitat" dels partits per a aprovar els pressupostos i diu que parlarà "amb tots"

La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, afirma que els comptes seran "socials, rigorosos i reals

Merino es dirigeix este matí a la reunió del ple del Consell / À Punt NTC

La consellera d'Hisenda i portaveu del govern valencià, Ruth Merino, ha apel·lat este dimarts a "la responsabilitat" de la resta de partits polítics representats a les Corts per a tirar avant els pressupostos de la Generalitat del 2025. En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell, Merino ha apuntat que el gabinet liderat per Carlos Mazón ja en treballa en l'elaboració, tot i que estan en una fase "molt inicial".

A preguntes dels periodistes, la titular d'Hisenda ha reiterat la idea que la pròrroga dels comptes actuals és un escenari possible, després que el PP s'haja quedat en minoria en el parlament autonòmic arran del trencament amb Vox, que fins a juliol era soci en la coalició de govern. En tot cas, Merino ha deixat clar que la prioritat del Consell és aprovar uns pressupostos nous per a l'exercici del 2025 i, per això, s'ha mostrat confiada que la resta dels partits de l'hemicicle actuaran amb "responsabilitat". "Parlarem amb tots per a millorar el pressupost que presentem, perquè ens donen el vot a favor", ha assegurat. En cas que no isca el projecte, ha dit, governarien "de la millor forma" i prenent decisions "responsables i eficients", amb uns comptes prorrogats.

La responsable del departament que supervisarà l'elaboració dels pressupostos autonòmics ha insistit que la intenció del Consell és presentar els segons de la legislatura "en el termini i en la forma corresponent". Esta setmana, les conselleries han començat a dissenyar els esborranys, uns documents amb les línies mestres de cada departament que Hisenda haurà de valorar i "retocar". Abans del 31 d'octubre s'hauran d'haver remés a les Corts, segons marquen els terminis legals.

La consellera Merino ha assenyalat que per a elaborar els pròxims comptes s'ha pres com a referència el sostre de despesa que ha establit Europa, perquè no han rebut més informació del Ministeri d'Hisenda ni objectius individualitzats, només la indicació del creixement del 3,2% de la despesa per al conjunt de les administracions públiques.

Igualment, ha afirmat que els pressupostos de la Generalitat per al 2025 estaran centrats en les persones i en els serveis fonamentals, com els del 2024, en què el pressupost de Sanitat ha sigut el més alt de la història i s'augmentaren les partides d'educació i serveis socials. Ha afegit que així ocorrerà també en els comptes per a l'any vinent, a pesar que el finançament autonòmic "no acompanya" per a poder donar eixos serveis de qualitat amb menys esforç. "Amb els elements que tenim farem els millors pressupostos, que seran socials, rigorosos i reals", a més de "responsables", ha conclòs.

Pressupostos GVA