Directes
Ara en la televisió
EL XEF A CASA
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

El Consell aprova aquest divendres la derogació de la taxa turística, abans que entre en vigor

La mesura, que no veurà la llum, oscil·lava entre el mig euro al dia per estada en càmping, hostal, pensió, apartament turístic estàndard i casa rural fins a tres estreles, i dos euros per a establiments hotelers a partir de quatre estreles

Un dels mostradors d'informació turística de la Comunitat Valenciana a Fitur 2023 / Turisme GVA

El ple del Consell aprovarà aquest divendres la derogació de la llei de la taxa turística, amb l'objectiu que es tramite per la via d'urgència a les Corts. Quedarà derogada abans d'entrar en vigor. Hauria entrat en vigor el desembre del 2023.

En concret, el ple del Consell aprovarà un decret llei per a derogar la llei sobre mesures fiscals per a impulsar el turisme sostenible, en la qual es va crear un impost valencià sobre estades turístiques, de caràcter municipal i d'aplicació voluntària, que després remetrà a les Corts per a la convalidació.

La llei que es derogarà, presentada pel Botànic i aprovada fa un any a les Corts amb els vots del PSPV-PSOE, Compromís i Unides Podem, i en contra del PP, Ciutadans i Vox, es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) el passat 16 de desembre i fixava una moratòria d'un any a partir de llavors per a l'entrada en vigor.

Aquesta taxa turística, que finalment no veurà la llum, oscil·lava entre el mig euro al dia —amb un límit de set dies— per estada en càmping, hostal, pensió, apartament turístic estàndard i casa rural fins a tres estreles, i dos euros per a establiments hotelers a partir de quatre estreles.

Els municipis que volgueren establir-la havien d'elaborar una ordenança i els ingressos obtinguts per aquest tribut indirecte propi es destinarien íntegrament a inversions i despeses vinculades tant a la promoció, impuls, protecció, foment i desenvolupament del turisme sostenible a la Comunitat Valenciana, com la millora de serveis o polítiques d'accés a l'habitatge d'afectats per l'afluència turística.

La llei la derogació de la qual s'inicia ara preveia exempcions per als menors de setze anys, les persones amb una discapacitat del 66% o més, els programes socials com l'Imserso, les estades en albergs juvenils per a menys de trenta anys, els congressos científics i les competicions esportives oficials.