El Consell aprova l'avantprojecte de la llei d'acompanyament amb noves rebaixes fiscals per a famílies i sectors productius

Hisenda calcula que s'hi beneficiaran vora 42.000 contribuents i quinze confraries de pesca, entre altres col·lectius que gaudiran dels avantatges

La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, este dimarts a Alacant
La portaveu i consellera d'Hisenda, Ruth Merino, este dimarts a Alacant / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat este dimarts l'avantprojecte de llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat de 2025 —coneguda popularment com la llei d'acompanyament als pressupostos—, que arreplega nous beneficis fiscals que repercutiran sobre les famílies valencianes i el sector primari. La majoria d'estes mesures ja les va avançar el president de la Generalitat, Carlos Mazón, durant el debat de política general a les Corts el 18 de setembre. Així, destaca l'ampliació de les deduccions per naixement, adopció o acolliment, i també rebaixes d'impostos destinades a fer costat al camp i la pesca i a atraure inversions de caràcter estratègic.

Quasi 42.000 beneficiaris i deu milions d'estalvi

Segons ha recordat la Conselleria d'Hisenda en un comunicat, la norma permetrà duplicar i fins a triplicar les deduccions fiscals previstes en el tram autonòmic de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per infantaments, adopcions i acolliment familiar, ja que s'eleva la quantia de la bonificació en funció de les càrregues familiars.

L'administració autonòmica calcula que el paquet de mesures fiscals previstes en este apartat, destinat a afavorir a rendes mitjanes i baixes, beneficiarà unes 41.900 persones i comportarà un estalvi global de deu milions d'euros. S'hi podran acollir els contribuents amb límits de renda de 30.000 euros anuals en les declaracions individuals, i de 47.000 euros en les conjuntes.

Amb els nous criteris, els imports de la deducció per naixement o adopció passaran dels 300 euros actuals als 600, si es tracta del primer fill o filla; 750 euros, en el cas del segon o segona, i 900 euros, en el supòsit del tercer o tercera i successius. Estes mateixes millores es traslladen a l'acolliment familiar, en qualsevol règim, de manera que s'inclourà també la guarda amb finalitats d'adopció per a poder augmentar el nombre de persones beneficiàries.

A més, les famílies acollidores també gaudiran d'altres deduccions del tram autonòmic de l'IRPF que fins ara estaven limitades a altres modalitats de família. En concret, podran acollir-se a la deducció per naixement o adopció d'una persona amb discapacitat, la deducció per custòdia no ocasional en guarderies i centres de primer cicle d'educació infantil de menors de 3 anys, la deducció per conciliació del treball amb la vida familiar i la deducció per adquisició de material escolar.

Hisenda recorda que la deducció autonòmica per naixement o adopció és la tercera autonòmica més aplicada (41.295), per darrere de la d'arrendament de l'habitatge habitual (89.099) i la de contribuents amb dos o més descendents (42.782), segons les dades de què es disposa sobre la declaració de l'IRPF del 2022.

Supressió de les taxes portuàries a la pesca

Per a donar suport al sector pesquer, que ha patit de manera especial la inflació mentre el volum de captures ha caigut, el govern valencià ha eliminat dos taxes que graven este col·lectiu en la Llei 1/1999, de 31 de març, de tarifes portuàries. A partir d'ara es contempla la bonificació de la totalitat de la tarifa G-4: Serveis a la pesca fresca i aqüicultura marina, així com l'exempció del pagament de la tarifa G-2 vaixells, per a estades en els ports autonòmics. Estes rebaixes beneficiaran quinze confraries que abasten 377 vaixells de pesca amb base als ports de la Generalitat, amb un impacte econòmic de vora 824.000 euros.

Tipus reduït per a comprar parcel·les agràries

La llei de mesures fiscals també incorpora com a novetat una rebaixa fiscal del 60% dirigida a l'adquisició de parcel·les amb vocació agrària efectuades per titulars d'una explotació agrícola registrada que no complisquen els requisits per a ser considerats agricultors professionals. Per a això, es redueix del 10% al 4% el tipus que grava estes operacions en l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. Tot, amb la finalitat de fomentar el relleu generacional, la incorporació de més persones a l'agricultura i la competitivitat. El Consell calcula que este paquet d'iniciatives tindrà un impacte econòmic de 2,6 milions d'euros.

Projectes estratègics i cànon de l'aigua

A més, els projectes d'interés autonòmic (PIA) definits pel nou decret llei de simplificació administrativa tindran una bonificació específica de la meitat de l'impost corresponent als actes jurídics documentats, entre altres mesures d'estímul. Es busca així reforçar l'atracció de grans inversions en atenció a l'indubtable potencial que tenen estes iniciatives per al desenvolupament i modernització del teixit productiu de la Comunitat Valenciana. I d'altra banda, es manté el 2025 la congelació del cànon de l'aigua vigent el 2024. El nombre de persones abonades està entorn dels tres milions.

Unitat Valenciana de la Concòrdia

En l'àmbit de Justícia i Interior, s'adscriu a esta conselleria la Unitat Valenciana de la Concòrdia, prevista en la Llei 5/2024, de concòrdia en la Comunitat Valenciana. Es configura com un departament de la Generalitat que gaudirà d'autonomia funcional i durà a terme un catàleg de vestigis amb persones expertes de les conselleries competents en protecció del patrimoni cultural i de concòrdia.

Altres mesures

La llei d'acompanyament inclou també iniciatives que afecten altres conselleries, com ara modificacions en la Llei 14/2010, d'espectacles públics, per a introduir un supòsit en el règim sancionador que obliga a tornar l'import de les entrades en cas que se suspenga un festival sense causa justificada. A més, s'introdueix una modificació en la normativa sobre funció pública per a crear un nou cos d'administració especial de tecnologia sanitària dins del grup professional A1, millores en la regulació sobre estructures agràries i la cadena alimentària, avanços per a la integració de l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (Ivace) i l'antiga Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i més mesures de protecció als consumidors.

També et pot interessar

stats