Directes
Ara en la televisió
ANIMALADES, UN MÓN BESTIAL

El Consell aprova el decret anticrisi amb les observacions de l'Advocacia

Té com a objectius aconseguir la sobirania energètica, ajudar econòmicament les famílies i donar suport als sectors industrials més afectats

La portaveu del Consell, Mónica Oltra, aquest divendres / À Punt NTC

El ple del Consell ha aprovat aquest divendres el decret de mesures urgents en resposta a l'emergència energètica i econòmica originada per la guerra a Ucraïna, després de modificar-lo per l'informe negatiu de l'Advocacia de la Generalitat. El govern valencià ha hagut de realitzar un "ajust tècnic" i adaptar-lo per les contradiccions detectades amb la normativa contra la crisi aprovada pel govern d'Espanya.

Segons ha indicat el Consell, el conegut com a decret Òmnibus, de 36 pàgines, té com a objectius principals "aconseguir la sobirania energètica i ajudar econòmicament les famílies i persones més vulnerables, així com donar suport als sectors industrials i empreses més afectades per l'actual context mundial".

El decret contempla, entre altres qüestions, la rebaixa d'unes setanta taxes que depenen de la Generalitat i establix mesures per a rellançar la creació de noves energies renovables. També preveu ajudes als autònoms i a les famílies i persones més vulnerables, amb la possibilitat d'incrementar un 30% la Renda Valenciana d'Inclusió per a despeses de lloguer i de llum i de gas.

El text definitiu del Decret llei de Mesures Urgents en Resposta a l'Emergència Energètica i Econòmica originada per la guerra d'Ucraïna, que substitueix al que s'aprovà el passat dia 1 d'abril, s'ha publicat aquest mateix divendres en el Diari Oficial de la Generalitat.

També simplifica els procediments administratius i elimina traves burocràtiques per a impulsar la instal·lació de plantes d'energia renovables. I permetrà reduir en un any el temps de tramitació de les autoritzacions per a la instal·lació d'energies renovables.

Així mateix, el decret llei inclou mesures de suport econòmic als sectors més afectats per la crisi provocada per la guerra, com el ceràmic. En aquest sentit, s'agiliten els tràmits en les explotacions d'argiles industrials pel procediment d'urgència, sempre que la destinació siga la indústria del taulell i durant un període màxim de dos anys.

El PPCV ha qualificat el decret de "triler" perquè "arriba tard i malament" i no resol els problemes dels valencians sinó els del Consell, ha lamentat la síndica dels populars a les Corts, María José Català, en un vídeo difós als mitjans de comunicació. Els populars defenen una baixada dels impostos per a fer front a la situació econòmica actual, com ja han fet altres autonomies, i critiquen que la normativa aprovada aquest divendres no incloga aquesta mesura.

Reducció del 10% de les taxes i preus públics de la Generalitat

El Consell ha aprovat també el decret llei pel qual es regula la bonificació del 10% de les taxes pròpies i preus públics gestionats per la Generalitat fins al 31 de desembre. S'estima que la mesura beneficiarà directament un total de més d'1,3 milions de valencians i suposa un estalvi de costos per a les famílies i empreses pròxim als 30 milions d'euros.

En concret, la mesura afecta totes les taxes pròpies, regulades per la Llei 20/2017. Es rebaixen també les taxes universitàries un 10% per al curs 2022-2023, la qual cosa beneficiarà 132.000 estudiants de les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

També es veuran reduïts un 10% tots els preus públics fixats per la Generalitat, amb la mateixa limitació temporal des de l'entrada en vigor del decret llei fins al pròxim 31 de desembre de 2022.

Exempció durant sis mesos de les tarifes portuàries

D'altra banda, s'estableix una exempció de sis mesos per a les tarifes portuàries per serveis a la pesca fresca i aqüicultura marina, així com per a les taxes per ús i ocupació de les instal·lacions per a la primera venda de peix fresc, que queden excloses de la reducció general del 10%.

Llum verda a la societat pública que gestionarà les ITV

El Consell també ha donat llum verda al decret llei que autoritza la creació de la societat valenciana d'Inspeccions Tècniques de Vehicles. D'aquesta manera, gestionarà directament les ITV a partir de 2023, que estan privatitzades des de finals dels anys 90.

"Procedim a la recuperació de les ITV com a servei públic després de la seua privatització en 1997 durant 25 anys per part del Consell del PP", ha proclamat la vicepresidenta portaveu, Mónica Oltra.

La vicepresidenta ha subratllat que "aquest procés de privatització està en el centre de la indagació judicial del cas Erial", una presumpta trama corrupta liderada per l'expresident Eduardo Zaplana.

València

També et pot interessar