El Consell aprova el projecte de llei de diversitat familiar i suport a les famílies
La norma garanteix l'accés de totes les realitats familiars als drets socials i reconeix la diversitat de les famílies
El ple del Consell ha aprovat el projecte de llei de diversitat familiar i suport a les famílies, que garanteix l'accés de totes les realitats familiars als drets socials i reconeix la diversitat de les famílies com un espai clau de socialització i convivència.
Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell.
L'avantprojecte de llei va ser aprovat el passat 7 d'octubre, i ara, una vegada aprovat el text amb les aportacions del Consell Jurídic Consultiu, el govern valencià enviarà aquest projecte de llei a les Corts, per a la tramitació parlamentària.
Es tracta d'una norma que, amb caràcter transversal, reconeix la importància de les famílies en la societat; impulsa polítiques de redistribució de la riquesa en les dimensions econòmica, relacional i d'usos del temps; reconeix drets, i impulsa polítiques de representativitat i codecisió en les polítiques públiques en matèria familiar.
El contingut de la llei s'estructura en quatre títols que pretenen donar resposta a les diferents necessitats de les famílies i establir mesures de suport a les persones que les componguen com a mitjà de millora del seu benestar social, qualitat de vida i accés als recursos existents.
La norma es troba enfocada a quatre punts clau: el reconeixement de la diversitat familiar; la corresponsabilitat, protecció a la maternitat i la paternitat i temps per a les famílies; famílies en situació de vulnerabilitat o especial protecció, i drets en l'àmbit de l'educació, la sanitat, l'habitatge o el consum.
Objectius i novetats de la llei
La nova llei assumeix el canvi social de les últimes dècades que ha afectat les realitats familiars i estableix el suport a les famílies des d'una perspectiva integral, amb mesures i drets que donen seguretat a les famílies i protecció a aquelles que més el necessiten, ha explicat Mas.
Quant als seus objectius, a més de reconéixer la diversitat familiar, garanteix els drets de les famílies en diferents àmbits i pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la protecció, promoció i suport a les famílies com a principal agent de desenvolupament de la societat.
En aquest sentit, aposta per afavorir que les persones puguen triar el projecte de família desitjat, protegir la maternitat i paternitat lliure i responsable, i avançar en la corresponsabilitat i en la disposició de temps per a la seua dedicació a la criança i a les cures en l'àmbit familiar.
Amb l'objectiu de previndre l'exclusió social de les famílies i de les persones que les integren, s'estableix una sèrie de mesures per a protegir aquelles que es troben en situació d'especial vulnerabilitat.
Així mateix, la norma eleva a rang de llei el reconeixement de les famílies monoparentals i actualitza la seua normativa.
Una llei necessària
La necessitat del desenvolupament d'aquesta norma respon, segons el Consell, a la falta d'un marc propi de reconeixement amb rang de llei sobre les famílies, atenent la realitat actual respecte a la seua composició i a les dinàmiques de canvi.
Continuen havent-hi serioses dificultats per a la conciliació professional, personal i familiar que dificulten la conformació de famílies i la presa de decisions relatives a fer passos cap a la independència.
Respecte a la corresponsabilitat, continua sent una assignatura pendent en la societat, on les dones continuen com a suport en la majoria de les tasques de criança i cures.
A més, la situació de vulnerabilitat econòmica i exclusió social en què viuen moltes famílies, així com la dificultat d'accés a certs drets, com l'educació, la sanitat o especialment l'habitatge, fa necessària la posada en marxa de mesures que ajuden al benestar social i a una vida digna de totes les famílies.