El Consell aprovarà dilluns la reforma fiscal

La rebaixa d'impostos per a rendes de treball inferiors als 60.000 euros, pendent encara d'acord al Botànic, tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener de 2022

El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dijous a les Corts
El president de la Generalitat, Ximo Puig, aquest dijous a les Corts / À Punt

El Consell aprovarà dilluns la reforma fiscal que abaixarà els impostos a les rendes inferiors a 60.000 euros, la mesura que el president de la Generalitat va presentar en el debat de política general fa un mes. Ximo Puig ho ha anunciat en la sessió de control a les Corts en el curs d'una resposta parlamentària a la síndica del Partit Popular, María José Catalá, que li havia retret la falta de concreció de la reforma. 

El president ha confirmat que s'aprovarà dilluns en una sessió extraordinària del ple del Consell, en què també es vol donar llum verda a la llei de mesures fiscals, coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos. 

La reforma tindrà efectes retroactius des de l'1 de gener del 2022, perquè siga efectiva en l'actual exercici fiscal, a fi d'assegurar més recursos a les famílies contra la pujada de la inflació, segons han confirmat després fonts de la Generalitat. 

L'anunci de Puig ha agafat a contrapeu als socis del Botànic, ja que la reforma continua en fase de negociació. Fonts de Compromís i Unides Podem consultades per À Punt interpreten la comunicació del cap del Consell com una mesura de pressió per a tancar l'acord, sobre el qual persisteixen desavinences entre les parts. 

Les mateixes fonts apunten a novetats en els impostos de patrimoni i en el de transmissió patrimonial i deixen fora del debat el de successions, que presumiblement continuarà en els criteris vigents. 

Més progressivitat fiscal i extensió de les ajudes al transport

El president de la Generalitat també vol presentar el projecte de pressupostos de 2023 en el ple del Consell de divendres, a fi de portar-ho dilluns a les Corts. En la sessió de control d'aquest dijous Puig ha garantit que aquest continuarà "avançant en la progressivitat fiscal".

Ximo Puig també ha anunciat que ampliarà fins al final del 2023 el descompte vigent en el preu del transport públic competent de la Generalitat i les concessions d'autobusos. Una mesura destinada, segons ha explicat, a compensar l'impacte de la inflació en el dia a dia de les famílies. 

L'oposició minimitza l'efecte de la reforma fiscal

Durant la sessió de control l'oposició ha criticat amb duresa la política fiscal del Consell. La síndica del PP María José Catalá ha negat Puig que abaixe els impostos, ja que segons interpreta de la llei d'acompanyament totes les taxes apujaran un 10%. Des de Ciutadans, Ruth Merino la considera una "reforma fantasma" i l'ha qualificada "d'almoina", perquè estima que suposarà una rebaixa mitjana anual de només 111 euros, uns nou al mes. Segons ha explicat, la Generalitat ha recaptat 1.800 euros més fins a l'agost, però abaixarà només 150 a les famílies. 

Català, que ha acusat el Consell d'actuar com un "pollastre sense cap" en política econòmica, també ha retret Puig la falta d'inversions per a la Comunitat Valenciana en els pressupostos generals de l'Estat i la discriminació d'Alacant, la província pitjor parada d'Espanya. Considera irreals els comptes públics per l'escassa execució, que estima només en un 16% d'inversions ferroviàries d'Adif pressupostades en l'exercici anterior.

El cap del Consell l'ha recordat la voluntat de resoldre els desequilibris amb Alacant en la tramitació parlamentària dels pressupostos i ha acusat de cinisme el PP per criticar la falta d'aportacions de l'Estat, que s'aproxima al 9,4% del pes poblacional de la Comunitat, quan abans aplaudien pressupostos del 6%.

També et pot interessar

stats