Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

El Consell calcula que uns 300 garatges, el 40% dels afectats per la DANA, estaran nets en els pròxims dies

Este dimecres comencen els treballs de neteja del barranc de Poio en el tram entre Paiporta i Picanya

Diversos operaris treballen en l'extracció de fang als garatges de Massanassa / EFE/ Jose Manuel Vidal

El Consell calcula que, en els pròxims dies, vora 300 aparcaments i soterranis afectats per la DANA estaran nets, més del 40% dels que estan registrats. En les tasques d'extracció de llots intervenen vora 500 efectius entre l’UME, Emergències, bombers forestals de la Generalitat i del Consorci Provincial de València, amb l’ajuda de diverses empreses contractades per la Diputació de València. 

Així ho ha traslladat este dimarts de vesprada la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals i portaveu del Cecopi, Rosa Tourís, en una compareixença posterior a la reunió del Centre de Coordinació Operatiu Integrat, en la qual han participat de manera presencial la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé i el conseller d’Emergències, Juan Carlos Valderrama Zuirán; i de manera telemàtica el president de la Generalitat, Carlos Mazón.

Tourís ha assegurat que no es pot donar una data estimada de finalització de les tasques “perquè la morfologia de cada garatge és diferent, en tenim d’una planta, de dues i fins i tot amb tres o quatre plantes”. A això s’hauria de sumar, segons la directora general, els objectes voluminosos i el fang que s’ha d’extraure de cadascun. 

En este Cecopi també s’ha abordat la recerca de víctimes per mar i terra. Segons l’última actualització oficial del Centre d’Integració de Dades, del 28 de novembre, hi ha quatre persones desaparegudes, tot i que el dissabte 30 de novembre es va trobar un cos, que correspon a de les persones que es buscaven.

Així mateix, la reunió ha abordat el compromís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer d’iniciar els treballs de neteja, a partir de demà dimecres, el barranc de Poio en el tram entre Paiporta i Picanya.

També s’han tractat diverses recomanacions de salut pública, com per exemple les normatives de seguretat a seguir en les infraestructures provisionals. 

És la primera reunió després de la destitució d’Emilio Argüeso, este dimarts, com a secretari autonòmic d’Emergències, càrrec que ha assumit Irene Rodríguez.

Bernabé reclama un calendari sobre quan pot acabar l’extracció del fang

Per part seua i en declaracions als mitjans de comunicació, Pilar Bernabé ha indicat que ha demanat a la direcció de l'Emergència que es presente una planificació i un calendari sobre quan podrien acabar els treballs d’extracció de fang dels garatges. La delegada del govern espanyol ha reivindicat, a més, que l'executiu central està centrat en la fase de recuperació i ha mobilitzat ja 10.000 milions d’euros “en ajudes directes, que ni es tornen, ni tenen interessos ni res”, encara que a vegades es pretenga “confondre” la gent.

Bernabé ha insistit que, en estos moments, la tasca més important i urgent és l’extracció dels fangs dels garatges i ho continuarà sent fins que “no quede cap garatge per buidar”. Ha explicat que són tasques “costoses” i cal una maquinària “molt específica” per a poder extraure eixos llots. També ha considerat important tindre “com més prompte millor una planificació” per a poder donar informació a tots els veïns i veïnes i generar “certeses i garanties”.

A més, Pilar Bernabé ha recordat que hi ha ajudes directes de l’executiu central, moltes de les quals s’han materialitzat en anticipacions “que estan rebent els ciutadans i les ciutadanes per a fer front a les primeres despeses”. Ha ressaltat el cas de les pimes i els autònoms, que este dilluns han començat a cobrar. Ja s’ha pagat “més del 72 % de les més de 21.000 sol·licituds presentades”, segons ha recordat, i fins al dia 31 de desembre es poden continuar presentant. Per això, poden acudir a les oficines del Govern d’Espanya dels municipis afectats i també a la web de l’Agència Tributària.

“Infraestructures per al poble valencià”

La delegada del govern espanyol també ha indicat que el Consell de Ministres ha aprovat este dimarts díhuit obres prioritàries, d’especial interés i d’emergència, que corresponen a díhuit carreteres i infraestructures municipals. El Ministeri de Transports ha invertit més de 370 milions d’euros en infraestructures viàries i ferroviàries.

Així mateix, ha informat que s’han destinat dotze milions d’euros al transport alternatiu per a donar servei a la ciutadania i garantir que puga arribar als seus llocs de treball des dels diferents municipis on no hi ha connexió ferroviària.

Bernabé ha citat, a més, els 54 milions d’euros en infraestructures municipals per a dotze municipis, a través de 37 obres, de les quals 18 són carreteres i 19 estan relacionades amb infraestructures d’Adif, com ara passos a nivell o passos inferiors de les vies. “Estes infraestructures són per al poble valencià; tampoc es tornen, tampoc tenen interessos i continuen sent una aposta clara i decidida per la reconstrucció de la província de València”, ha reivindicat la delegada del govern.

Catarroja demana una planificació per a netejar 170 garatges

L'Ajuntament de Catarroja coincideix amb la petició de Bernabé i ha reclamat "celeritat" i una "planificació clara" en el pla de la Diputació de València per a la retirada de fangs i residus en garatges, forats d'ascensor i soterranis privats. El consistori catarrogí demana saber el calendari d'actuacions i quins mitjans addicionals es destinaran a este municipi, un dels més afectats per la DANA.

"No és assumible per a Catarroja que, davant d'esta emergència, encara no es tinga un pla concret d'actuació ni un termini d'execució i finalització dels treballs", ha denunciat en un comunicat l'alcaldessa, Lorena Silvent. Per això, ha dit, "es demana celeritat, perquè s'estan alentint unes actuacions que des del primer moment vam dir que eren fonamentals i que poden derivar en un problema de salut pública".

València DANA 2024 Ajudes DANA

També et pot interessar