El Consell crea un nou mecanisme per a avaluar i assegurar l'eficàcia en la despesa pública

Merino admet endarreriments en el pagament de més 500 nòmines de substituts, però desmenteix el risc d'impagaments al personal públic

La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino
La consellera d'Hisenda, Economia i Administració Pública, Ruth Merino / À Punt

"Que cada euro que s'inverteix es gaste de manera eficient". És l'aspiració del Consell, en boca de la consellera d'Hisenda, Ruth Merino, que ha anticipat en roda de premsa el mecanisme per a aconseguir-ho: una nova comissió interdepartamental "per a la Millora de l'Eficiència de la Despesa Pública". El ple del Consell ha aprovat el decret de creació de l'òrgan, que estarà adscrit a la conselleria d'Hisenda, Economia i Administració Pública, i des del qual es farà una "avaluació continuada" de la despesa pública i de l'eficiència en l'execució del pressupost.

En detall, la comissió activarà uns indicadors d'efectivitat per a avaluar de manera periòdica l'execució del pressupost, a partir dels quals pot proposar la revisió i racionalització dels programes pressupostaris. Crearà grups de treball específics per matèries, que definiran els indicadors, faran el seguiment i elaboraran anàlisis i informes de correcció per a les conselleries i entitats del sector públic instrumental.

"Prestarem atenció al pressupost, a com s'executa, per a elaborar informes que es traslladaran a totes les conselleries i departaments del sector públic instrumental", ha informat Merino, que justifica el nou òrgan en la necessitat d'una "despesa eficient dels recursos públics". La consellera manté la sospita sobre la política de despesa del Botànic, pendent d'una auditoria externa del nou Consell de PP i Vox, que ha acusat l'anterior executiu de crear sis empreses fantasma i d'adjudicar a dit contractes per valor de 713 milions en la passada legislatura. Acusacions que l'oposició nega i titlla de "cacera política", "propaganda" i "guerra bruta".

Estem intentant desfer les malifetes del govern anterior i aquesta comissió és un dels instruments

"Des de fora ja intuíem que les coses es podien fer millor i des de juny [quan va arrancar el nou Consell] hem constat que, efectivament, les coses es poden fer molt millor (...) Es van prendre decisions sense criteri ni suport jurídic. Estem intentant desfer les malifetes del govern anterior i aquesta comissió és un dels instruments", ha explicat Merino. La consellera no ha concretat les presumptes irregularitats, de les quals diu que són "una sèrie de coses que ens hem trobat" i només ha mencionat "equiparacions salarials" sense els informes preceptius i despeses compromeses.

La consellera presidirà la comissió interdepartamental, amb el suport del secretari autonòmic d'Hisenda, Eusebio Monzó. Entre ells, hi haurà el secretari autonòmic de l'Acció Política i Interdepartamental, Cayetano García, i les direccions generals d'Anàlisis, Planificació i Avaluació de la Despesa Pública; Finançament Autonòmic; Intervenció General, i Planificació i Ordenació del Sector Públic Instrumental.

Merino reconeix l'endarreriment en les nòmines de 524 substituts

D'altra banda, Merino ha eixit al pas de les acusacions d'impagaments a personal públic de l'oposició, que ha valorat com una "irresponsabilitat", una "barbaritat" i "una falsedat" i ha circumscrit a endarreriments en les nòmines de 524 persones amb contracte de substitució: 400 de la Seguretat Social, 117 de l'IVIA, sis de l'IVAP i un de Labora. Ha reconegut que els treballadors afectats cobraran amb un mes de retard, però ha assenyalat que els casos són "puntuals, concrets" i habituals en les substitucions. Els ha relacionat amb la implantació del nou sistema de gestió econòmica i financera que la Generalitat va activar a primers d'any per a aplicar i fiscalitzar el nou pressupost. "Ens sembla bé? No. Estem posant tots els mitjans per a resoldre-ho", ha advertit Merino, que ha criticat l'oposició per fer "gran una cosa no desitjable però usual" que, segons opina, "tira per terra el treball de molta gent" per a implantar el nou sistema de gestió.

També et pot interessar

stats